Tomáš Ortel

Datum narození: 26. 12. 1975
Místo narození: Plzeň
Profese: zpěvák

Související celebrity

Životopis

Tomáš Ortel je český rockový zpěvák, který bývá řazen mezi neonacisty. Největší bouři emocí vzbudil, když se dostal na přední příčky ankety Český Slavík.

Tomáš Ortel je český rockový zpěvák, působící převážně na undergroundové scéně. Aktivní je od roku 2002, kdy natočil se svou stejnojmennou kapelou Ortel album Nevinnej. Skupina se vyznačuje texty zaměřenými proti menšinám, především proti té romské. Ortel si tak získal spousty fanoušků mezi extrémními nacionalisty, sám zpěvák však tvrdí, že nejsou neonacistickou kapelou. Hudba kapely je inspirována například Karlem Krylem či Danielem Landou.

Tomáš Ortel se svou kapelou vydal celkem pět alb, posledním byl počin Defenestrace (2014). Největší rozruch způsobila deska Mešita (2013), kde ve stejnojmenné skladbě muzikanti otevřeně kritizují islám. Česká Muslimská obec dokonce na Ortla podala návrh na žalobu, neúspěšně.  

Tomáš Ortel se v poslední době dostal do médií hlavně díky anketě Český Slavík. Ta kapelu Ortel zařadila mezi nominované v kategorii skupin, stejně tak samotného Tomáše Ortla v kategorii zpěváků. 

Tomáš Ortel nakonec v anketě Český Slavík 2015 obsadil třetí místo v kategorii zpěváků, kapela Ortel skončila v kategorii hudebních skupin dokonce na místě druhém.

Tomáš Ortel rozděluje společnost. Mnozí se bojí šíření xenofobie v rámci aktuálního přílivu uprchlíků a žádala vyřazení skupiny Ortel z ankety Český Slavík. Nebylo by to poprvé. Za extrémní texty byl v roce 2013 vyřazen rapper Řezník.

 

Články o celebritě

Český slavík 2021: Ortel je opět ve 12 NEJ! Český slavík 2021: Ortel je opět ve 12 NEJ! Naděje už zůstává jen tuctu zpěváků, zpěvaček a kapel, všichni ostatní jsou ze hry o České slavíky v... číst článek
Mahulena Bočanová si pořádně zavařila: Řekla, jakého chce chlapa... A spustila se lavina! Mahulena Bočanová si pořádně zavařila: Řekla, jakého chce chlapa... A spustila se lavina! Mahulena Bočanová (54) v talk show 7 pádů Honzy Dědka promluvila o mužích, prozradila, proč je zase ... číst článek
Definitivní konec Slavíka? Velké změny v agentuře, která anketu pořádala! Definitivní konec Slavíka? Velké změny v agentuře, která anketu pořádala! Je to už tři roky, co se naposledy konalo předávání Slavíků! Po skandálu s kapelou Ortel, kterou teh... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Hana Pecková
Hana Pecková
zobrazit profil Kryštof Michal
Kryštof Michal
zobrazit profil Zuzana Kolářová
Zuzana Kolářová
zobrazit profil Marta Beňáčková
Marta Beňáčková
zobrazit profil Tereza Vágnerová
Tereza Vágnerová
zobrazit profil Vlastimil Třešňák
Vlastimil Třešňák