Jiří Kajínek

Datum narození: 11. 1. 1961
Místo narození: Prachatice
Profese: prezidentem Zemanem omilostněný vězeň

Související celebrity

Životopis

Jiří Kajínek se stal nejznámějším českým vězněm. A také jediným, komu se podařilo utéci z věznice Mírov. Na svobodu se dostal díky milosti od Miloše Zemana

V roce 1998 byl odsouzen Krajským soudem v Plzni k doživotnímu žaláři. Trojice mužů v talárech seznala, že ten, kdo v roce 1993 zavraždil dvanácti výstřely plzeňského podnikatele Štefana Jandu, jeho osobního strážce Juliána Pokoše a těžce zranil dalšího Jandova bodyguarda Vojtěcha Pokoše, byl recidivista Jiří Kajínek. Muž, který měl problémy se zákonem už jako náctiletý, byl poprvé odsouzen v roce 1982 za vloupání do chat. Dále byl souzen za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a ohrožení veřejného činitele.

K Jiřímu Kajínkovi neodmyslitelně patří i jeho časté útěky z věznic. Poprvé utekl v lednu roku 1993. Ředitel věznice mu na dva dny přerušil výkon trestu a Jiří Kajínek se už do vězení nevrátil. O čtyři měsíce později byl chycen za vraždy, kvůli kterým ho odsoudili na doživotí. Kajínek se o útěk pokusil ještě třikrát. Z vazby v Českých Budějovicích uprchl, ale dopaden byl ještě téhož dne. Ve Valdicích se mu nepodařilo ani dostat za zeď.

Proslavil jej útěk z Mírova

Legendou se ovšem stal jeho útěk z nejstřeženější české věznice Mírov (za šest set let existence tohoto vězení byl Kajínek jediný, komu se to povedlo). Nejen že překonal mříže, hluboký příkop, několikametrovou zeď s ostnatým drátem a to vše v situaci, kdy mu kolem uší svištěly kulky střílejících strážců, navíc se celý měsíc dokázal před policií skrývat. Nicméně pak ho 8. prosince 2000 zadrželo speciálně cvičené portiteroristické komando URNA v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, který si rovněž v Mírově odpykává doživotní trest.

V Česku není snad nikdo, kdo by tohoto nejvíce diskutovaného vězně neznal. Část veřejnosti se dokonce přiklání k jeho nevinně (a je pravda, že jeho příběh dodnes obestírá spousta záhad). Prý se stal obětí komplotu. Roku 2001 se dokonce v Praze konala demonstrace za jeho propuštení. Tři roky provozuje jeho fanklub internetové stránky, kde můžeme najít právní dokumenty jeho případu, ale i číslo bankovního konta na podporu Jiřího Kajínka. Díky své slávě má i několik ctitelek, které mu ve velkém psaly dopisy i do vězení.

Žádal o znovuotevření svého případu

Několikrát žádal o obnovení řízení. Všechny návrhy na obnovu řízení byly ale zamítnuty. Nicméně řada expertů opakovaně připustila, že mnohé okolnosti vraždy zůstaly a navždy zůstanou nevyjasněné.

O JIŘÍM KAJÍNKOVI ČTĚTE ZDE>>

Na svobodu jej dostala milost od prezidenta Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek 11. května 2017 oznámil, že Jiřímu Kajínkovi udělí milost již ve druhé polovině května. Což též splnil. Na dodržování sedmileté podmínky, která je součástí milosti, musí dohlížel Krajský soud v Plzni, což vyplývá to z trestního řádu. Nejznámější český vězeň strávil za mřížemi 23 let. Věznici Jiří Kajínek opustil 23. května 2017. 

O Jiřím Kajínkovi byl i natočen celovečerní film nazvaný Kajínek, který měl premiéru 5. srpna 2010. Režie se ujal Petr Jákl, pro kterého to byl režijní debut. Hlavní role samotného Kajínka se ujal ruský herec Konstantin Lavroněnko. Kajínkovu advokátku Kláru Slámovou ztvárnila Tatiana Vilhelmová.

 

Články o celebritě

Strach o Madonnu! Začali se sjíždět příbuzní Strach o Madonnu! Začali se sjíždět příbuzní Královna popu Madonna (64) byla 24. června nalezena bezvládná ve svém bytě. Okamžitě musela být přev... číst článek
Exprezident Miloš Zeman pro Blesk: Pavlovi na Hrad tleskat nepřijdu! A Výborného bych nejmenoval Exprezident Miloš Zeman pro Blesk: Pavlovi na Hrad tleskat nepřijdu! A Výborného bych nejmenoval Právě 100 dní ve funkci slaví hlava státu Petr Pavel (61). A „stovečku“ v důchodu si zároveň připomí... číst článek
Jiří Kajínek (62) lítá v průšvihu: Poslal dva lidi do nemocnice! Zdemoloval mercedes i škodovku Jiří Kajínek (62) lítá v průšvihu: Poslal dva lidi do nemocnice! Zdemoloval mercedes i škodovku Jiří Kajínek (62) boural! U Velké Bíteše vjel v zatáčce do protisměru a srazil se se škodovkou. Její... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Jiří Janeček
Jiří Janeček
zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone
zobrazit profil Jaromír Kalina
Jaromír Kalina
zobrazit profil Jiří Menzel
Jiří Menzel
zobrazit profil Zdeněk Schwarz
Zdeněk Schwarz
zobrazit profil Jiří Milek
Jiří Milek
zobrazit profil Oldřich Choděra
Oldřich Choděra
zobrazit profil Pavel Kárník
Pavel Kárník