Petr Spálený

Petr Spálený

Datum narození: 22. 3. 1944
Místo narození: Praha
Profese: skladatel, hudebník, zpěvák
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Petr Spálený spojil ceý život s hudbou. Původně začínal za bicími v kapele Crossfire. K mikrofonu přešel v kapele Hippsy, která se přeměnila na legendární Apollo.

Česká hudební historie nikdy nezapomene na Petra Spáleného hity Plakalo baby, Až mě andělé nebo Josefína zní dodnes. V obnoveném Apollu z roku 1995 působí i jeho manželka, zpěvačka Miluška Voborníková.

PETR SPÁLENÝ ZKOLABOVAL NA KONCERTĚ

Skupinu pojmenoval podle divadla

Název skupiny vznikl podle Divadla Apollo, kde Petr Spálený působil až do jeho zániku v roce 1968. O necelých dvacet let později přijal angažmá v Divadle Jiřího Grossmanna, kde tvořil hudbu pro všechna představení. Jako skladatel spolupracoval i s televizí v talk show Zajíc v pytli.

Petr Spálený se objevil také ve filmech Noc na Karlštejně nebo Bony a klid. V roce 1990 založil vlastní vydavatelství a nakladatelství.

Dohromady Petr Spálený nahrál přes čtyřicet alb. Jedno z nich Největší hity - Díky získalo v roce 2001 platinovou desku. Nese melodie na pomezí rocku, popu a country.

O PETROVI SPÁLENÉM ČTĚTE ZDE>>

Bratrem Petra Spáleného je hudebník a dramaturg Jan Spálený. Se svou bývalou ženou, zpěvačkou Pavlínou Filipovskou, má Petr Spálený dvě dcery. Jednou z nich je novinářka a moderátorka Pavlína Wolfová. S Voborníkovou má dceru Barboru. V roce 2011 měl Petr Spálený velké zdravotní problémy a postihl ho kolaps.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Victoria Beckham
Victoria Beckham
zobrazit profil Petra Janů
Petra Janů
zobrazit profil Patrícia Janečková
Patrícia Janečková
zobrazit profil Adam Mišík
Adam Mišík
zobrazit profil Peter Pecha
Peter Pecha
zobrazit profil Vladimír 518
Vladimír 518
zobrazit profil Adam Janota
Adam Janota
zobrazit profil Lipo (Tomáš Červinka)
Lipo (Tomáš Červinka)