Martina Sáblíková

Datum narození: 27. 5. 1987
Místo narození: Nové Město na Moravě
Váha: 53 kg
Výška: 171 cm
Profese: rychlobruslařka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Nejúspěšnější česká rychlobruslařka historie Martina Sáblíková stříbrem ze ZOH v Jižní Koreji v počtu olympijských medailí překonala Emila Zátopka. Vybruslila si jich celkem sedm.

Původně hrávala basketbal. Brusle jí v jedenácti letech nasadil trenér Petr Novák. Na přední příčky začala Martina Sáblíková sahat v roce 2004. Obrovskou bojovnost a touhu vyhrávat předvedla o tři roky později na mistrovství světa v Salt Lake City, ze kterého přivezla dvě zlata. Na tratích dlouhých tři a pět kilometrů neměly rivalky šanci. Prvenství si vychutnala také na šampionátech v Naganu, Richmondu, Heerenveenu i v Soči.

MARTINA SÁBLÍKOVÁ DOSTALA MEDAILI OD ZEMANA

V roce 2010 přijela Martina Sáblíková v plné síle na ZOH ve Vancouveru. Ke dvěma zlatům na dlouhých tratích přidala ještě bronz z patnáctistovky. A o čtyři roky později přidala v Sočidalší dvě olympijské medaile - stříbrnou z 3000 m a zlatou z 5000 m.

Na ZOH v Pchjongčchangu 2018 skončila v závodě na 5000 metrů na druhém místě a získala stříbro. V počtu medailí tak Martina Sáblíková překonala legendárního Emila Zátopka. Na kontě tehdy měla celkem šest medailí ze čtyř olympiád - tři zlata, dvě stříbra a bronz. A z Pekingu si přivezla další bronz.

Nejrychlejší je Martina Sáblíková pochopitelně také na evropském ledě. Vládne mimoto i Světovému poháru. V tratích na tři, pět a deset kilometrů drží světové rekordy. Přitom trénuje jen na rybnících, kvalitní hala pro rychlobruslaře v Česku není.

Několikrát byla Martina Sáblíková vyhlášena sportovkyní roku i armádním sportovcem roku. Koncem března 2010 dostala v Oslu prestižní ocenění bruslařského klubu – Cenu Oscara Mathiasena. Český ekvivalent, Cena Jiřího Gutha-Jarkovského, si Martinu Sáblíkovou našel dvakrát.

Kromě bruslení se věnuje i silniční cyklistice, která je zároveň její letní přípravou na rychlobruslařské závody. Na kole si Martina Sáblíková vyjela několik českých medailí. V roce 2007 přivezla z mistrovství Evropy do třiadvaceti let bronz.

O MARTINĚ SÁBLÍKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Martina Sáblíková vystudovala sportovní Gymnázium Vincence Makovského. Ve studiích pokračovala na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu Palestra v Praze. S trenérem Petrem Novákem jsou sousedé, žijí ve Velkém Oseku. Často se spekulovalo o jejich partnerském vztahu.

 

 

 

Články o celebritě

Mizerné odměny pro české medailisty: Nula atletům, almužna Sáblíkové! Kdo bere nejvíc? Mizerné odměny pro české medailisty: Nula atletům, almužna Sáblíkové! Kdo bere nejvíc? Uspěli mezi světovou a evropskou špičkou, ale z prize money v balíku rozhodně nebudou. Rychlobruslař... číst článek
Ladislav Štaidl (†75): OMYL S JEHO SMRTÍ! Ladislav Štaidl (†75): OMYL S JEHO SMRTÍ! V den výročí úmrtí hudebního bosse Ladislava Štaidla vyšla najevo zajímavá chyba v encyklopediích. T... číst článek
Ledecká: Sáblíkovou nosme na rukou. Líbí se mi, jak mi fandil Pastrňák Ledecká: Sáblíkovou nosme na rukou. Líbí se mi, jak mi fandil Pastrňák Líbí se jí David Pastrňák, fascinuje ji vůle Martiny Sáblíkové. V srdci ale zůstává jedničkou Jaromí... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Shaun White
Shaun White
zobrazit profil Jiří Kopáč
Jiří Kopáč
zobrazit profil Muhammad Ali
Muhammad Ali
zobrazit profil Rostislav Klesla
Rostislav Klesla
zobrazit profil David Svoboda
David Svoboda
zobrazit profil Patrik Hrošovský
Patrik Hrošovský
zobrazit profil Kateřina Louthanová
Kateřina Louthanová
zobrazit profil Filip Jícha
Filip Jícha