Václav Vorlíček

Datum narození: 3. 6. 1930
Datum úmrtí: 5. 2. 2019
Místo narození: Praha
Profese: režisér
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Václav Vorlíček, legenda českého filmu, král pohádek a komedii, natočil nestárnoucí hity, jako jsou Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Saxana.

Václav Vorlíček studoval režii na FAMU. Studia zakončil absolventským filmem Direktiva (1955), ve kterém si zahráli i Vlastimil Brodský, Jiřina Bohdalová a Miloš Kopecký. Do opravdového světa režisérů se zapsal dětskou detektivkou Případ Lupínek (1960).

VÁCLAV VORLÍČEK BOJOVAL O ZLATOVLÁSKU

První úspěch přišel s Kdo chce zabít Jessii?

Srdce diváků si Václav Vorlíček získal parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, v níž zazářila talentovaná Dana Medřická, krásná Olga Schoberová a vynikající Jiří Sovák. Snímek zabodoval i na Mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Terstu (1966), odkud si režisér odnesl hlavní cenu. Stejnou pozornost si vyžádal i na filmovém festivalu v Locarnu.

Tím éra parodií Václava Vorlíčka rozhodně nekončila. Prvky krimi a komedie se promítly i do jeho dalšího snímku (tentokrát bondovsky laděného) Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. V obou dílech se mu stal pomocníkem Miloš Macourek, který s Václavem Vorlíčkem rozhodně netočil naposledy. Dalším společným produktem byla komedie Pane, vy jste vdova! Hlavní protagonistku Ivu Janžurovou ocenili i porotci na festivalu v Terstu jako nejlepší herečku.

Nejoblíbenějším se staly jeho Tři oříšky pro popelku

Ani Petra Černocká nezahálela. O chvíli později sklízela na témže festivalu ovace další komedie z tvorby Václava Vorlíčka, a to Dívka na koštěti. Následovalo jedno úspěšnější dílo než druhé. Nejprve přišla histricky nejoblíbenější pohádka Tři oříšky pro Popelku (1973), kde půvabná Libuše Šafránková zářila po boku Pavla Trávníčka. Svou měrou přispěl i Karel Gott, který pohádku doprovázel svým slavičím hlasem s písní Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? Nicméně samotné několikaleté přátelství s Libuší Šafránkovou vzalo za své, když ho herečka, jak sám Václav Vorlíček řekl, podrazila.

Následovaly filmy a pohádky Jak utopit Dr. Mráčka (1974), Jak se budí princezny (1977), Arabela (1979), Létající Čestmír, Křeček v noční košili, Kouzelný měšec, Pták Ohnivák, Jezerní královna, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001), On je žena!, Saxána a Lexikon kouzel aj.

O VÁCLAVU VORLÍČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Režisér Václav Vorlíčk roku 2017 odbržel na 52. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Cenu festivalu prezidenta Jiřího Bartošky za úmělecký přínos.

Václav Vorlíček se dostal do médií i díky méně milé příhodě. V lednu 2014 slavného režiséra srazil taxikář a herec dlouhou dobu strávil v nemocnici. Po smrti manželky mu zbyly dvě dcery a hromada přítelkyň.

Slavný režisér Václav Vorlíček zemřel 5. února 2019. Bylo mu 88 let.

 

Články o celebritě

Petra Černocká: Proč Brodský spáchal sebevraždu! Petra Černocká: Proč Brodský spáchal sebevraždu! Filmovou Dívku na koštěti alias Saxanu už Petře Černocké (74) nikdo neodpáře, ale myslím, že se o to... číst článek
Syn Libušky Šafránkové (†68): Žaloba! S Němci mu došla trpělivost Syn Libušky Šafránkové (†68): Žaloba! S Němci mu došla trpělivost Došla mu trpělivost! Syn zesnulé představitelky Popelky Josef Abrhám mladší (46) podal žalobu na ved... číst článek
Rozporuplný režisér Václav Vorlíček (†88): Místo emigrace spolupráce s StB! Rozporuplný režisér Václav Vorlíček (†88): Místo emigrace spolupráce s StB! Uznávaný český filmový režisér a scenárista Václav Vorlíček (†88), od jehož smrti uplyne 5. února už... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko
zobrazit profil Tomáš Pavlíček
Tomáš Pavlíček
zobrazit profil Danny Moder
Danny Moder
zobrazit profil Tomáš Klein
Tomáš Klein
zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil Lukáš Melník
Lukáš Melník
zobrazit profil Václav Křístek
Václav Křístek