Jaroslav Rudiš

Jaroslav Rudiš

Datum narození: 8. 6. 1972
Místo narození: Turnov
Profese: Spisovatel
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Rudiš je český spisovatel se slabostí pro problematiku Sudet. Některá jeho díla byla zfilmována, film Alois Nebel podle jeho komiksu patří dnes již mezi kultovní díla.

Jaroslav Rudiš je českým spisovatelem, scénáristou a spoluautorem komiksu Alois Nebel. Budoucí spisovatel vyrostl v Lomnici nad Popelkou a v jeho tvorbě se nejvíce odráží právě oblast Sudet. V letech 2001 až 2002 pobýval v Berlíně, kde obdržel novinářské stipendium na Svobodné univerzitě.

Pracoval jako učitel, DJ, manažer punkové skupiny, hotelový portýr a naposledy jako novinář v deníku Právo. Od roku 2006 je spisovatelem na volné noze. Příležitostně vystupuje se skupinami U-Bahn a The Bombers, píše také písňové texty (mj. pro skupiny Umakart a Lety mimo). S básníkem a prozaikem Igorem Malijevským pořádá v pražském Divadle Archa pravidelný literárně-hudební kabaret EKG.

Prvotina Nebe pod Berlínem (2002) vydaná v nakladatelství Labyrint ho proslavila. Kniha získala Cenu Jiřího Ortena a byla také oceněna jako Nejkrásnější kniha roku. Román byl přeložen do sedmi jazyků, vznikla podle něho divadelní i rozhlasová adaptace a autor jej načetl také jako audioknihu.

Popularitu získal Jaroslav Rudiš především jako spoluautor trilogie komiksů Alois Nebel (Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory, 2003–2005) o česko-německém výpravčím vlaků, sloužícím na malé stanici v Sudetech. Výtvarnou podobu tohoto díla má na svědomí Rudišův dlouholetý kamarád kreslíř Jaromír 99, neboli Jaromír Švejdík. V roce 2011 byl komiks Alois Nebel zfilmován technikou rotoskopie a dočkal se premiéry na filmovém festivalu v Benátkách. Výrazný podíl na úspěchu filmu měli herci Miroslav Krobot v hlavní roli a Karel Roden v jedné z vedlejších postav. Zajímavostí je, že díky filmu slavil velký comeback zpěvák Václav Neckář, který nazpíval titulní píseň „Vánoční“ na níž navázal novým, samostatným albem. V roce 2012 získal film Alois Nebel Evropskou filmovou cenu jako nejlepší animovaný film.

Podle námětu Rudišova románu Grandhotel (2006) uvedl stejnojmenný film režisér David Ondříček. Ve filmu o mladých, neprůbojných lidech zazářili Klára Issová a Marek Taclík. Filmovou hudbu složil Jan P. Muchow

V současné době žije Jaroslav Rudiš střídavě v Praze a v Berlíně.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký
zobrazit profil Rudolf Čechura
Rudolf Čechura
zobrazit profil Zdeněk  Jirotka
Zdeněk Jirotka
zobrazit profil Jan Vodňanský
Jan Vodňanský
zobrazit profil Ondřej Neff
Ondřej Neff
zobrazit profil Kateřina Procházková
Kateřina Procházková
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský
zobrazit profil Ivo Pejčoch
Ivo Pejčoch