Luboš Lacina

Luboš Lacina

Přezdívka: Dálniční pirát
Profese: Manažer

Životopis

Bývalý manažer Luboš Lacina je možná dobrý člověk, proslavil ho však děsivý motoristický manévr. Kamery zachytily v roce 2010 jeho neuvěřitelnou agresi, kdy sestřelil z dálnice D1 jiné auto. Záznam se stal hitem internetu. Zrodil se Dálniční pirát.

Ing. Luboš Lacina je dnes známý pod přezdívkami Dálniční pirát nebo Pirát z D1 za svůj neurvalý manévr z 22. března 2010. Bezpečnostní kamery umístěné na mýtné bráně dálnice D1 tehdy zachytily situaci, kdy Lacinův vůz doslova katapultoval jiné auto z dálnice do pole. Co tomuto incidentu předcházelo?

Dle následného vyšetřování leží příčina útoku v situaci daleko před místem vlastního ataku. Manažer Luboš Lacina jel ve svém služebním voze Škoda Superb v rychlém levém pruhu a zbrzdilo ho pomalu jedoucí vozidlo Mazda 323, které tou dobou předjíždělo jiný vůz. Luboš Lacina se rozhodl dát pomalé řidičce za vyučenou. Když šoférka Zuzana U. svůj manévr dokončila, manažer v Superbu se na její vůz zleva "přilepil" Několik desítek metrů jela obě auta souběžně a Luboš Lacina si s posádkou Mazdy vyměnili několik hrubých gest. Mimikou se však manažer neuspokojil. Přišel zkrat. Vynervovaný Luboš Lacina mazdu během prudkého výpadu vytlačil ve více než stokilometrové rychlosti z dálnice! Právě tento moment zachytily kamery na mýtné bráně. Mazda 323 skončila v kotrmelcích v poli a řidička Zuzana U. se svým přítelem Markem na místě spolujezdce podle znalců přežili jen zázrakem. Díky kamerám však byla brzy odhalena nejen totožnost viníka, ale šla dobře doložit i skutečnost, že Luboš Lacina z místa nehody zbaběle ujel, ačkoliv si musel všimnout, co svým manévrem způsobil.

Při vyšetřování a následném soudním líčení se dopadený Luboš Lacina hájil svým stresujícím zaměstnáním. V době karambolu byl vysoko postaveným manažerem pivovaru Prazdroj, který s ním však záhy po obvinění z trestného činu rozvázal pracovní poměr. Rozhovor s Lubošem Lacinou uveřejnil například deník AHA! Soudní znalec vyslovil během procesu domněnku, že viník předvedl spíše velký zkrat, neboť byl předtím vyrovnaným řidičem a najel 750 tisíc kilometrů údajně bez nehody.  Podle žalobce však chování řidiče Superbu naplnilo znaky zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a Luboše Lacinu tak v roce 2011 poslal na 5 let za mříže nepodmíněně.  Již po dvou letech se zdálo, že na základě „dobrého chování“ půjde domů díky amnestii vyhlášené Václavem Klausem, nakonec mu byl ale trest přerušen až v únoru roku 2014 a viník byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody.  Sedmiletý zákaz řízení mu však zůstal v původní výši.

Případ Luboše Laciny dobře ilustruje případy vzrůstající agrese mezi českými řidiči. Udál se přibližně ve stejné době jako případ jiného piráta silnic: Aleše Trpišovského. Do podobné skupiny agresorů se mohou řadit i manageři typu Romana Janouška, který úmyslně srazil na ulici ženu nebo příslušníka zlaté pražské mládeže Marka Půčka.  

 

Další Ostatní

zobrazit profil Michal Červín
Michal Červín
zobrazit profil Michaela Jílková
Michaela Jílková
zobrazit profil Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
zobrazit profil Jan Malíř
Jan Malíř
zobrazit profil Karel Janeček
Karel Janeček
zobrazit profil Ladislav Velebný
Ladislav Velebný
zobrazit profil Jitka Chalánková
Jitka Chalánková