Dan Brown

Dan Brown

Datum narození: 22. 6. 1964
Místo narození: New Hampshire
Profese: spisovatel
Znamení: Rak

Životopis

Dan Brown je americký spisovatel thrillerů, který se do povědomí veřejnosti zapsal zejména díky bestselleru Šifra mistra Leonarda.

Dan Brown je velmi zajímavá osobnost. Na jedné straně milován svými čtenáři, na straně druhé opovrhován církví. Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Přesto si pro své knihy vybírá velmi vážná témata jako jsou ilumináti, přelidnění země a nebo pokrevní linie Ježíše Krista. Zejména otíráním se o církev si znepřátelil Vatikán. Jeho kniha Šifra mistra Leonarda nabízí lidem nový pohled na Řád templářů a nebo na otázku, zda existuje pokrevní linie Ježíše. Není se čemu divit, že zrovna těmito tématy si proti sobě poštval církev. Ta požadovala stažení knihy z prodejních pultů a dokonce se snažila bojkotova filmové zpracování. To se těšilo také velké oblibě. Hlavní role sympatického symbologa z Harvardu Roberta Langdona se zhostil Tom Hanks.

Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. I to je jedním z důvodů proč jsou tak oblíbené. Téměř nás nutí to přečíst "jedním dechem". Jeho prvotinou byla Digitální pevnost z prostředí tajných služeb. Další dílem byli Andělé a Démoni, kde už se poprvé čtenář setkává s Robertem Langdonem. Ten nás pak provází i dalšími knihami jako je už zmíněná Šifra mistra Leonarda, Ztracený symbol a nebo jeho zatím poslední počin Inferno.

Dan Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillipis Exeter Academy, kde učil jeho otec a v roce 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička a malířka.

I sám Brown se někdy nechá inspirovat pro svou tvorbu například u Umberta Eca.

Na podzim roku 2014 navštívil Brown Prahu. Hodně se spekolovalo o tom, zda tu náhodou nečerpá nové náměty pro svou příští knihu.

V létě 2015 se můžeme těšit na filmové zpracování knihy Ztracený symbol: Šalomounův klíč.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Marie Formáčková
Marie Formáčková
zobrazit profil Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe
zobrazit profil Irena Obermannová
Irena Obermannová
zobrazit profil Eva Kantůrková
Eva Kantůrková
zobrazit profil Rudolf Čechura
Rudolf Čechura
zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký