Letizia Ortiz Rocasolano

Datum narození: 15. 9. 1972
Místo narození: Oviedo, Španělsko
Profese: královna španělská
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Kariéru započala v novinách, nakonec působila coby moderátorka televizních zpráv. Po sňatku s princem Filipem se dokázala Letizia díky půvabu a milé povaze zařadit mezi evropskou smetánku a stát se módní ikonou.

Španělský lid byl nejdříve nemile překvapen, když se v roce 2003 princ Filip zasnoubil s moderátorkou a redaktorkou Letiziou Ortiz Rocasolano. Hlavními důvody nevole byl neurozený původ Letizie a fakt, že je rozvedená. To ale zamilovanému princi Filipovi nebránilo a v roce 2004 se za svou životní lásku oženil. V tuto chvíli společně královský pár - který usedl na trůn v roce 2014 - vychovává dvě dcery princeznu Leonor a princeznu Sofii.

Letizia Španělská je jednou z nejoblíbenějších členů španělského královského rodu. Svou popularitou se podobá anglické královně Alžbětě II. nebo její následovnici princezně Kate. Především právě proto, že se stejně jako anglická princezna Kate, stále snaží vést normální život. Ráda chodí sama nakupovat španělskou konfekci, vozí své dcerky do školy nebo se spontánně vyjadřuje k některým problematickým událostem. Stejně jako většina šlechticů se věnuje charitě - sociálním projektům zaměřeným na mládež a také předsedá Španělské federaci pro vzácné nemoci.

Před usednutím na trůn se Letizia věnovala novinářské praxi, stejně jako její otec. V žurnalistice dosáhla značných úspěchů, vyhrála například cenu Larra v kategorii pro novináře do třiceti let. Před sňatkem s princem Filipem moderovala televizní zpravodajstí na kanále CNN, jejími hlavními zprávami byly události z Afgánistánu nebo teroristický útok jedenáctého září v New Yorku.

Během období, kdy se připravovala na panovnické povinnosti, vypluly na povrch některé její staré skandály. Španělská společnost ji kritizovala kvůli podezření, že trpí anorexií či za údajně prodělaný protrat.

 

Další Politici

zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Robert Šlachta
Robert Šlachta
zobrazit profil František Gábor
František Gábor
zobrazit profil Ilona Tajchnerová
Ilona Tajchnerová
zobrazit profil Martin Baxa
Martin Baxa