Steve Jobs

Steve Jobs

Datum narození: 22. 2. 1955
Datum úmrtí: 5. 10. 2011
Místo narození: San Francisco, Kalifornie
Profese: zakladatel Applu
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Steve Jobs byl zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple. A zároveň jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu 20. a 21. století.

Celým jménem Steve Paul Jobs se narodil 22. února 1955 v San Francisku. Jeho rodiče Paul a Claire Jobsovi ho adoptovali. Po střední škole nastoupil na vysokou školu, kde ale vydržel pouze jeden semestr. Zajímavostí je, že si ale vybral pár přednášek, které ho zajímaly a ty nadále navštěvoval ještě rok a půl po ukončení studia. Spával na zemi po pokojích svých kamarádů a na jídlo si vydělával vracením lahví od Coca-Coly.

Apple založil v roce 1976, první počítač dal dohromady Wozniak

V dubnu roku 1976 založil Steve Jobs spolu se svým kamarádem Stevem Wozniakem firmu APPLE. Jobs jí pojmenoval po svém nejoblíbenějším ovoci. Steve Wozniak byl hardwarovým expertem a byl to právě on, kdo sestrojil první počítač, který byl nazván Apple I.

Postupem času se začala firma rozrůstat. V roce 1978 Apple rekrutoval Michaela Scotta z National Semiconductor na post generálního ředitele, což mělo za následek několik divokých let. V roce 1983 se Jobs snažil získat Johna Sculleyho z firmy Pepsi-Cola, aby u Applu pracoval jako generální ředitel. Při přemlouvání mu údajně řekl: „Když zůstaneš u Pepsi, vše co dokážeš, bude, že prodáš více cukrové vody dětem. Když přejdeš k Applu, můžeš změnit svět.“

Z Applu musel na čas odejít

V roce 1983 představil Apple počítač Lisa, který byl jako první vybaven myší. Nicméně hlavním Jobsovým trumfem se měl stát Macintosh. Počítač předurčený k tomu, aby se díky jednoduchému uživatelskému prostředí stal masovou záležitostí. 24. května 1985 byla svolána schůze, kde Sculley vyjádřil svoje obavy. Představenstvo zakázalo Jobsovi pokračovat v jeho manažerských úkolech v čele divize Macintosh. O pět měsíců později JobsApplu odešel a ještě tentýž rok založil NeXT Inc.

V roce 1996 Apple oznámil, že by chtěl odkoupit firmu NeXT za 427 milionů dolarů. Dohoda, byla uzavřena na konci roku 1996. Téhož roku Jobs oznámil svůj návrat do Applu. Obchodním ředitelem společnosti Apple byl v tu dobu Gil Amelio. Ten byl ale roku 1997 odvolán ze své funkce a ještě tentýž měsíc byl Jobs jmenován do pozice prozatímního ředitele společnosti.

Po koupi NeXT si velká část produktů této společnosti našla cestu do produktů Apple. Pod Jobsovým vedením společnost významně zvýšila prodeje, což bylo krom jiných produktů zapříčiněno i spuštěním výroby tzv. iMaců. Apple se následně zaměřil na výrobu a vylepšování jiných digitálních zařízení než počítačů. Jednalo se především o iPod a stím spojený iTunes. Díky těmto výrobkům označil Jobs své zaměstnance za „skutečné umělce". V roce 2006 rozšířil recyklační programy tak, že každý zákazník v USA je povinován svůj starý výrobek recyklovat dle norem stanovených zákonem. Apple se tak zásadně prosadil v oblasti hudby a ovlivnil další vývoj hudebních přehrávačů.

Stál u zrodu Pixaru

Důležitým okamžikem jeho života bylo i odkoupení za 10 milionů dolarů koupil od divize počítačové grafiky studia Lucasfilm, který přejmeoval na Pixar v roce 1996. Prvním vyrobeným filmem byl Toy Story, u něhož Jobs působil jako výkonný producent. Mezi další vyrobené filmy patří například Hledá se Nemo. V roce 2004 Jobs oznámil, že Pixar hledá nového partnera pro distribuci svých filmů poté, co vypršela smlouva s firmou Disney. Důvodem byly neshody s generálním ředitelem Disney Michaelem Eisnerem.

V říjnu 2005 nahradil Eisnera ve funkci generálního ředitele Disney Bob Iger. Ten se ihned po uvedení do funkce snažil urovnat vzahy s Jobsem. Výsledkem bylo, že dne 24. ledna 2006 společnost Disney oznámila záměr koupit všechny akcie společnosti Pixar za 7,4 miliardy dolarů. Obchod byl oficiálně dokončen 5. května 2006, poté co ho schválili akcionáři Pixaru. Tato transakce vynesla Steva Jobse, který vlastnil 50.1% Pixaru, na Disneyho největšího individuálního akcionáře, kterému náleží 7 % akcií společnosti a místo ve správní radě.

Rakovinu zkoušel porazit alternativní medicínou

V roce 2005 byla Jobsovi diagnostikována rakovina slinivky břišní. Byla to však její vzácná forma, která byla chirurgicky léčitelná, jak řekl ve svém slavném Stanfordském projevu. Nicméně Jobs po 9 měsíců chirurgický zákrok odkládal a s rakovinou se snažil bojovat pomocí postupů alternativní medicíny.

Jeho plat v určité době činil pouhý jeden dolar za rok. Díky tomu je zapsán v Guinessově knize rekordů jako generální ředitel s nejnižším platem. Forbes odhadoval jeho jmění na 8,3 miliardy dolarů.

Díky úspěchu modelů počítače iMac, přehrávače iPod, mobilního telefonu iPhone a tabletu iPad se firma Apple stala největší světovou firmou.

V lednu 2009 pozastavil ze zdravotních důvodů výkon funkce ředitele společnosti. V dubnu téhož roku podstoupil transplantaci jater.

Na post ředitele Applu rezignoval krátce před smrtí

Dne 25. srpna 2011 oznámil rezignaci na postu šéfa společnosti Apple. Nahradil jej Tim Cook. Jobs své nemoci podlehl 5. října 2011.

V roce 2013 přišel do kin films názvem Jobs. Hlavní roli Steva Jobse si zahrál Ashton Kutcher.

 

Články o celebritě

Šéf Twitteru odstoupil: Bude se víc věnovat svým modelkám, digitálním měnám a filantropii Šéf Twitteru odstoupil: Bude se víc věnovat svým modelkám, digitálním měnám a filantropii Jack Dorsey (45) odstoupil z vedení sociální sítě Twitter, která má hodnotu mnoha set miliard korun.... číst článek
Lucie Vondráčková odhalila své nové eko bydlení: Místo televize obří krb! Lucie Vondráčková odhalila své nové eko bydlení: Místo televize obří krb! Po rozvodu s Tomášem Plekancem (39) koupila Lucie Vondráčková (41) pozemek se dvěma domy na Praze 4.... číst článek
Krásná Jobsova dědička: Poprvé na molu a nahoře bez! Krásná Jobsova dědička: Poprvé na molu a nahoře bez! Mohla by sedět doma na zadku a užívat si tatínkova dědictví, ale na to Eve Jobsovou (23) neužije.... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Jiří Hanzelka
Jiří Hanzelka
zobrazit profil Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård
zobrazit profil Josef Melen
Josef Melen
zobrazit profil Vladimír Horák
Vladimír Horák
zobrazit profil Matěj Paprčiak
Matěj Paprčiak
zobrazit profil Naděžda Šišková
Naděžda Šišková
zobrazit profil Aidin Mahmutovič
Aidin Mahmutovič