Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud

Datum narození: 8. 4. 1987
Datum úmrtí: 18. 11. 2015
Místo narození: Brusel, Belgie
Profese: terorista
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Abdelhamid Abaaoud byl belgický terorista marockého původu, který byl mozkem teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu 2015. Zemřelo při nich 129 lidí.

Abdelhamid Abaaoud se narodil v bruselské čtvrti Molenbeek do marocké rodiny. Jeho otec Umar Abaaoud přišel do Evropy v roce 1975. Vlastní dva obchody s oblečením, kde měl pracovat Abdelhamid i jeho pět sourozenců. Ve čtvrti Molenbeek, která je nyní považována za líheň islámských radikálů, vyrůstal. Chodil na prestižní střední školu Saint-Pierre d’Uccle na jihu Bruselu, ze které ho ale po čase vyhodili kvůli kázeňským přestupkům.

Abdelhamid Abaaoud se poté vydal na cestu zločinu. Kvůli ozbrojeným loupežím skončil ve vězení. Tam se v roce 2010 seznámil se Salihem Abdeslamem, který byl také zapojen do listopadových teoristických útoků v Paříži. Teroristé udeřili na několika místech. Teror si vyžádal 129 mrtvých a přes 300 zraněných. Nejvíce obětí (83) bylo v klubu Bataclan, kde probíhal koncert rockové skupiny Eagles of Death Metal.

Abdelhamid Abaaoud v roce 2013 odjel do Sýrie, kde bojoval po boku dalších radikálů. V březnu 2014 se na internetu objevilo video, ve kterém Abaaoud řídí pick-up a táhne za sebou do hromadného hrobu čtyři zohavená těla. Poté se vrátil do Belgie. Stal se náborářem Islámského státu a plánoval spoustu útoků. V červenci letošního roku ho soud v nepřítomnosti poslal na 20 let do vězení za verbování mladých radikálů, Abaaoud však uprchl do Sýrie.

Abdelhamid Abaaoud měl prsty v plánovaném teroru v kostele v pařížské čtvrti Villejuif, policie ho však v dubnu 2014 zmařila. V srpnu byl údajně zapleten do útoku ve francouzském vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže, který ale zmařili tři pohotoví američtí vojáci. Abaaoud společně s dalšími dvěma teroristy plánoval také vraždu belgických policistů týden po útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo. Jejich úkryt ve Verviers se však stal terčem razie belgické policie. Při té zastřelila oba jeho komplice, Abaaoud zmizel.

Abdelhamid Abaaoud zemřel 18. listopadu 2015 při policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis. Na místě zasahovala také armáda. Kromě něho zemřela i jeho sestřenice, která se odpálila a vzala s sebou i policejní fenku Diesel cvičenou na vyhledávání výbušnin.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
zobrazit profil Jan Kolomazník
Jan Kolomazník
zobrazit profil John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
zobrazit profil Richard Hes
Richard Hes
zobrazit profil Lešek Wronka
Lešek Wronka
zobrazit profil Pavel Hojda
Pavel Hojda
zobrazit profil Niels Högel
Niels Högel
zobrazit profil Andrew Lloyd Webber
Andrew Lloyd Webber