Jan Schmid

Jan Schmid

Datum narození: 14. 6. 1936
Místo narození: Tábor
Profese: režisér, dramatik, herec, výtvarník, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Režisér a dramatik Jan Schmid, zakladatel legendárního Studia Ypsilon, proslul též jako výtvarník, herec, kulturní publicista, ilustrátor a divadelní pedagog.

Po ukončení studia VŠUP Jan Schmid krátce působil v Naivním divadle v Liberci jako výtvarník a režisér. V roce 1963 založil Studio Ypsilon a stal se jeho uměleckým šéfem a od roku 1990 také ředitelem.

Jan Schmid režíroval desítky her, např. Encyklopedické heslo XX. století, Carmen nejen podle Bizeta, Picasso a jeho Touha chycená za ocas, Michelangelo, Matěj poctivý, Depeše a jiné na kolečkách, Sebevrah, Amerika, Bůh, Mozart v Praze, Horké to někdo rád, Jullie nebo Horrorband.

Kromě řady divadelních her Jan Schmid napsal mj. knihy Léto bude ve čtvrtek (1984), S očima na vrch hlavy (1989) nebo Jak mě zabil slon (1995). Zabýval se sklem, navrhoval kostýmy, dělal užitou grafiku (veškeré plakáty a programy k inscenacím Ypsilonky).

Další kapitolu tvorby Jana Schmida tvoří knižní ilustrace. Za publikaci Tajný lodní deník dostal cenu Nejkrásnější kniha roku 1965.

Roku 1975 začal Jan Schmid působit jako pedagog na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, kde roku 1995 založil vlastní ateliér studia herectví, režie a dramaturgie.

Na prknech Ypsilonky Jan Schmid ztvárnil nespočet rolí. Objevil se rovněž v řadě filmů, např. v Holce na zabití Juraje Herze, v Kalamitě Věry Chytilové, ve Velké filmové loupeži Oldřicha Lipského, v Requiemu pro panenku Filipa Renče či v Bumerangu Hynka Bočana.

Spolu s Janem Lukešem vytvořil Jan Schmid autorskou a moderátorskou dvojici pořadu o literatuře Třistatřicettři.

Režisér, dramatik, herec, kulturní publicista, textař, výtvarník, ilustrátor, moderátor, divadelní manažer a pedagog Jan Schmid se roku 1974 oženil s herečkou Janou Synkovou, s níž má syna Jakuba. V předchozím manželství měl dceru.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Karel Kratochvíle
Karel Kratochvíle
zobrazit profil Tomáš Portyk
Tomáš Portyk
zobrazit profil Michal Strnad
Michal Strnad
zobrazit profil Petr Brzeska
Petr Brzeska
zobrazit profil Eden Hazard
Eden Hazard
zobrazit profil Hanka Jelínková
Hanka Jelínková
zobrazit profil Jiří Havelka
Jiří Havelka
zobrazit profil Milan Šimáček
Milan Šimáček