Jan Schmid

Datum narození: 14. 6. 1936
Datum úmrtí: 3. 6. 2024
Místo narození: Tábor
Profese: režisér, dramatik, herec, výtvarník, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jan Schmid, režisér, dramatik zakladatel a legendárního Studia Ypsilon, proslul též jako výtvarník, herec, kulturní publicista, ilustrátor a divadelní pedagog.

Po ukončení studia VŠUP Jan Schmid krátce působil v Naivním divadle v Liberci jako výtvarník a režisér. V roce 1963 založil Studio Ypsilon a stal se jeho uměleckým šéfem a od roku 1990 také ředitelem.

Jan Schmid režíroval desítky her, např. Encyklopedické heslo XX. století, Carmen nejen podle Bizeta, Picasso a jeho Touha chycená za ocas, Michelangelo, Matěj poctivý, Depeše a jiné na kolečkách, Sebevrah, Amerika, Bůh, Mozart v Praze, Horké to někdo rád, Jullie nebo Horrorband.

Kromě řady divadelních her Jan Schmid napsal mj. knihy Léto bude ve čtvrtek (1984), S očima na vrch hlavy (1989) nebo Jak mě zabil slon (1995). Zabýval se sklem, navrhoval kostýmy, dělal užitou grafiku (veškeré plakáty a programy k inscenacím Ypsilonky).

Další kapitolu tvorby Jana Schmida tvořila knižní ilustrace. Za publikaci Tajný lodní deník dostal cenu Nejkrásnější kniha roku 1965.

Roku 1975 začal Jan Schmid působit jako pedagog na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, kde roku 1995 založil vlastní ateliér studia herectví, režie a dramaturgie.

Na prknech Ypsilonky Jan Schmid ztvárnil nespočet rolí. Objevil se rovněž v řadě filmů, např. v Holce na zabití Juraje Herze, v Kalamitě Věry Chytilové, ve Velké filmové loupeži Oldřicha Lipského, v Requiemu pro panenku Filipa Renče či v Bumerangu Hynka Bočana.

Spolu s Janem Lukešem vytvořil Jan Schmid autorskou a moderátorskou dvojici pořadu o literatuře Třistatřicettři.

O JANU SCHMIDOVI ČTĚTE ZDE

Režisér, dramatik, herec, kulturní publicista, textař, výtvarník, ilustrátor, moderátor, divadelní manažer a pedagog Jan Schmid se roku 1974 oženil s herečkou Janou Synkovou, s níž měl syna Jakuba. V předchozím manželství zplodil dceru.

Jan Schmid zemřel 3. června 2024. Bylo mu 87 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Romana Fischerová
Romana Fischerová
zobrazit profil Lilian Sarah Fischerová
Lilian Sarah Fischerová
zobrazit profil Vladimír Drha
Vladimír Drha
zobrazit profil Lauren Sanchez
Lauren Sanchez
zobrazit profil Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo
zobrazit profil Jana Vohralíková
Jana Vohralíková
zobrazit profil Lenka Kozlová
Lenka Kozlová
zobrazit profil Petr Sadovský
Petr Sadovský