František Derfler

František Derfler

Datum narození: 12. 2. 1942
Datum úmrtí: 17. 8. 2019
Místo narození: Plzeň
Profese: herec, divadelní organizátor, pedagog
Znamení: Vodnář

Životopis

Herec a pedagog František Derfler, signatář Charty 77, byl širší divácké obci znám zejména svými rolemi v Baladě pro banditu nebo v Četnických humoreskách.

Po absolvování brněnské JAMU, kde od roku 2003 vyučoval, František Derfler působil v pražském Divadle Jiřího Wolkera, v roce 1969 spoluzakládal experimentální Bílé divadlo a do roku 1980 účinkoval v brněnském Divadle Husa na provázku.

Pak se František Derfler stal členem činohry Národního divadla v Brně, kde v letech 1990 až 1997 šéfoval činohře. Od roku 2003 vyučoval na Divadelní fakultě JAMU.

Byl signatáře Charty 77 a vydavatelem brněnské samizdatové edice Studnice. V listopadu 1989, tedy v rámci Sametové revoluce, František Derfler stál u zrodu Občanského fóra v Brně a stal se i jeho mluvčím.

Účinkoval v několika filmech a řadě televizních inscenací a seriálů. Známé jsou zejména jeho role v Baladě pro banditu nebo v Četnických humoreskách. František Derfler také spolupracuje s Českým rozhlasem, např. na cyklu Toulky českou minulostí.

O FRANTIŠKU DERFLEROVI ČTĚTE ZDE>>

Herec a pedagog František Derfler zemřel 17. srpna 2019. Bylo mu 77 let.

„Náš pedagog, kolega a přítel nám bude chybět a přejeme upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ stojí na Facebooku Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění.

 

Další Herci

zobrazit profil Robert  Mikluš
Robert Mikluš
zobrazit profil Zdeněk Hruška
Zdeněk Hruška
zobrazit profil Barbra Streisand
Barbra Streisand
zobrazit profil Julia Roberts
Julia Roberts
zobrazit profil Matt  Czuchry
Matt Czuchry
zobrazit profil Luca Padovan
Luca Padovan
zobrazit profil Lisa Kudrow
Lisa Kudrow