Antonín Prachař

Antonín Prachař

Datum narození: 14. 12. 1962
Místo narození: Uherské Hradiště
Profese: politik, podnikatel, 16. ministr dopravy
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik Antonín Prachař, byl coby člen hnutí ANO 2011 v od ledna do listopadu 2014 ministrem dopravy ve vládě Bohuslava Sobotky.

Vystudoval Střední průmyslovou školu ve Zlíně v oboru dopravní stavby, poté obor dopravní stavební údržba a rekonstrukce tratí na Vysoké škole v Žilině. To už Antonín Prachař pracoval jako vedoucí údržby dopravy v chemických závodech v Přerově.

Na přelomu tisíciletí se Antonín Prachař angažoval jako viceprezident ve Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

Do politiky Antonín Prachař vstoupil v roce 2012 jako člen hnutí ANO 2011. O dva roky později už ho nový předseda vlády Bohuslav Sobotka jmenoval ministrem dopravy (šestnáctým v pořadí, ve funkci nahradil Zdeňka Žáka, který působil ve vládě Jiřího Rusnoka). Býval ale často kritizován za to, že nedržel sliby a neinvestoval dostatek peněz do stavby nových dálnic.

Nespokojená slova slýchal nejen od podnikatelů, ale i politiků. Káral ho dokonce i jeho tehdejší stranický šéf Andrej Babiš. Antonín Prachař, který ve funkci setrval pouze od ledna do listopadu 2014, byl považován za jednoho ze slabších ministrů ve vládě Bohuslava Sobotky.

V senátních volbách 2014 Antonín Prachař kandidoval za hnutí ANO v obvodu č. 63 - Přerov. Postoupil do druhého kola, v němž ho porazila Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

V únoru 2016 Antonín Prachař z hnutí ANO 2011 vystoupil a posléze začal spolupracovat s hnutím STAN, za nějž se mu nepodařilo získat poslanecký mandát ve volbách 2017.

V komunálních volbách 2018 se Antonín Prachař stal zastupitelem města Přerov, když jako nestraník vedl tamní kandidátku hnutí STAN.

Neuspěl ve volbách 2020 s další kandidaturou do horní komory. V červnu 2021 Antonín Prachař oznámil, že s politikou končí a složil mandát zastupitele.

O ANTONÍNU PRACHAŘOVI ČTĚTE ZDE>>

Antonín Prachař je ženatý. Má dva syny.

 

Články o celebritě

Další Politici

zobrazit profil Josef Suchánek
Josef Suchánek
zobrazit profil Jaroslav Červinka
Jaroslav Červinka
zobrazit profil Vladimír Dryml
Vladimír Dryml
zobrazit profil Michaela Marksová-Tominová
Michaela Marksová-Tominová
zobrazit profil Radoslav Skála
Radoslav Skála
zobrazit profil Jiří Rusnok
Jiří Rusnok
zobrazit profil Jan Machač
Jan Machač