Jiří Rusnok

Datum narození: 16. 10. 1960
Místo narození: Ostrava
Profese: 4. guvernér ČNB, ekonom, politik
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Jiří Rusnok, v letech 2016 až 2022 guvernér ČNB, je velký příznivec Miloše Zemana, což mu vyneslo post premiéra. Jeho památný výrok „Ty vole, umřel Mandela“ obletěl svět.

Absolvent Národohospodářské fakulty pražské Vysoké školy ekonomické Jiří Rusnok působil před listopadem 1989 ve Státní plánovací komisi, později na Federálním ministerstvu pro strategické plánování. Stihl být také kandidátem členství v KSČ. V 90. letech 20. století pracoval pro Českomoravskou konfederaci odborových svazů.

JIŘÍ RUSNOK - 4. GUVERNÉR ČNB

Rusnok byl ve vládě Zemana i Špidly

Jeho politická kariéra začala rokem 1998, kdy Jiří Rusnok vstoupil do ČSSD. Nejprve mu to vyneslo funkci náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly ve vládě Miloše Zemana, později v témže kabinetu post ministra financí a nakonec křeslo ministra průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly, který ale musel po konfliktu s premiérem v roce 2003 opustit.

Několik let potom Jiří Rusnok působil v soukromém sektoru jako ekonomický expert, především v ING Penzijním fondu.

Premiérem byl Rusnok půl roku

Na politické výsluní se vrátil v roce 2013, když předtím výrazně podporoval Miloše Zemana v jeho kampani před historicky první přímou volbou prezidenta. Ostatně už v lednu 2010 Jiří Rusnok vystoupil z ČSSD a kandidoval na starostu Prahy-Vinoře.

Intervence České národní banky pod vedením Rusnoka >>>

Když se pak někdejší šéf ČSSD hlavou státu skutečně stal, a když poté padla koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, kterou vedl Petr Nečas, pověřil Miloš Zeman v létě 2013 Jiřího Rusnoka sestavením „vlády odborníků“.

Půl roku byl tedy Jiří Rusnok premiérem, byť vládl bez důvěry vyslovené Sněmovnou (vystřídal ho až v lednu 2014 vítěz předčasných voleb Bohuslav Sobotka).

Ještě když byl Jiří Rusnok premiérem, slíbil mu Miloš Zeman, že jej jmenuje do bankovní rady ČNB, což také učinil. V roce 2016 se stal jejím guvernérem. V červenci 2022 ho v této funkci nadradí Aleš Michl.

Rusnok se vyznamelal s Mandelou

Během krátkého premiérského působení se jméno Jiřího Rusnoka objevilo ve všech světových médiích poté, co zemřel první jihoafrický prezident a bojovník proti apartheidu Nelson MandelaJiří Rusnok a jeho ministři Jan Fischer a Vlastimil Picek si totiž ve Sněmovně nevšimli, že jsou zapnuté mikrofony, a tak se do éteru dostal tento jejich rozhovor (který ve světě vyvolal podiv a kritiku):

Rusnok: Ty vole, teď eště zase zemřel Mandela.

Picek: Ty vole, kdo tam pojede?

Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet!

Picek: Dyť von má problémy se schodama.

Fischer: To je úplná blbost, eště tam bude ňákej průser, čoveče.

Rusnok: No tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

O JIŘÍM RUSNOKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Rusnok byl ženatý s inženýrkou ekonomie Ivetou, s níž má tři děti. Jejich manželství skončilo rozvodem.

 

Články o celebritě

Stanjura ke drahým potravinám v ČR: Do Polska nakupovat nejezdím! Se Schillerovou se přel o EET Stanjura ke drahým potravinám v ČR: Do Polska nakupovat nejezdím! Se Schillerovou se přel o EET V pořadu České televize Otázky Václava Moravce byli hosty současný ministr financí Zbyněk Stanjura (... číst článek
Údajná korupce na ministerstvu zemědělství za Tomana: Policie obvinila dva podezřelé Údajná korupce na ministerstvu zemědělství za Tomana: Policie obvinila dva podezřelé Policie v kauze údajné korupce při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství, v rámci které loni zadr... číst článek
10 let od pádu Petra Nečase: Jak skandál okolo někdejšího premiéra změnil tvář české politiky? 10 let od pádu Petra Nečase: Jak skandál okolo někdejšího premiéra změnil tvář české politiky? Zásah policie na Úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst před deseti lety, 13. června 2... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Marta Semelová
Marta Semelová
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek
zobrazit profil Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
zobrazit profil Theresa Mayová
Theresa Mayová
zobrazit profil Tomáš Vandas
Tomáš Vandas
zobrazit profil Viktor Orbán
Viktor Orbán
zobrazit profil Zdeněk Dvořák
Zdeněk Dvořák
zobrazit profil Jakub Janda
Jakub Janda