Aleš Michl

Datum narození: 18. 10. 1977
Profese: 5. guvernér ČNB, ekonom
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Aleš Michl, bývalý poradce expremiéra Andreje Babiše (ANO), byl v květnu 2022 prezidentem Milošem Zemanem jmenován guvernérem ČNB. Ve funkci nahradil Jiřího Rusnoka.

Vystudoval VŠE v Praze, letní univerzitu na London School of Economics a krátce byl Aleš Michl na Wharton ve Philadelphii, kde absolvoval kurz řízení investičního portfolia.

O ALEŠI MICHLOVI ČTĚTE ZDE>>

V letech 2006 až 2015 Aleš Michl pracoval jako analytik a investiční stratég v Raiffeisenbank. V investiční společnosti banky se spolupodílel na správě 12 miliard korun.

V únoru 2014 se Aleš Michl stal externím poradcem tehdejšího ministra financí Andreje Babiše a poté, co šéf hnutí ANO 2011 usedl do křesla premiéra, jeho ekonomickým poradcem. 

Aleš Michl je autorem knih

V červenci 2016 Aleš Michl založil s ekonomem Pavlem Kohoutem investiční fond Quant. Společně s nimi fond vlastnila finvestiční společnost Amista. Se vstupem do ČNB tyto své aktivity ukončil.

V listopadu 2018 prezident Miloš Zeman Aleše Michla jmenoval členem bankovní rady České národní banky, a to s účinností od 1. prosince. V květnu 2022 pak guvernérem ČNB. Ve funkci 1. července nahradil Jiřího Rusnoka.  

Aleš Michl napsal mj. knihy MICHLiq - průvodce ekonomií a investicemi (2014) či Jestřábi a holubice (2019).

 

Články o celebritě

Hráči díl 19.: Kdoj je guvernér ČNB Aleš Michl? Hráči díl 19.: Kdoj je guvernér ČNB Aleš Michl? Aleš Michl, rodák z Prahy, původně ekonom, který se ale také lehce otřel o politiku. V minulosti tot... číst článek
Hráči upoutávka: Aleš Michl Hráči upoutávka: Aleš Michl Jedním z nejvlivnějších mamagerů v Česku je guverné ČNB. Od července 2022 je jím na osm let Aleš Mic... číst článek
Šéf Central Group v Hráčích: Byty by mohly být levnější, ale… V čem je tedy háček? Šéf Central Group v Hráčích: Byty by mohly být levnější, ale… V čem je tedy háček? Byty v Česku by mohly být levnější. Má to ale několik podmínek. Tou hlavní je zrychlení stavebního ř... číst článek

Další Finančníci

zobrazit profil Daniel Farnbauer
Daniel Farnbauer
zobrazit profil Nora Mojsejová
Nora Mojsejová
zobrazit profil Tomáš Pitr
Tomáš Pitr
zobrazit profil Tomáš Horáček
Tomáš Horáček
zobrazit profil Věra  Miťková
Věra Miťková
zobrazit profil Ladislav Doležal
Ladislav Doležal
zobrazit profil George Soros
George Soros