Milan Urban

Datum narození: 15. 10. 1958
Místo narození: Čáslav
Profese: politik ČSSD, 5. ministr průmyslu a obchodu
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Milan Urban, někdejší člen KSČ, byl ministrem ve třech vládách. Na středočeské kandidátce pro volby 2021 zaujal 2. příčku. Mandát nezískal, strana pohořela.

Absolvoval Hutnickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Milan Urban, v letech 1985 až 1989 člen KSČ, pracoval v ČKD Kutná Hora jako technik nebo byl výrobním náměstkem v ČSAO Čáslav. Po Sametové revoluci 1989 mj. dělal vedoucího odboru hospodářství a investic na Městském úřadu v Čáslavi.

MILAN URBAN - ČSSD VSADILA NA „STARÉ KÁDRY“

Hned tři roky nato, co Milan Urban vstoupil do ČSSD, získal ve volbách 1998 poslanecký mandát, který opakovaně obhájil. Ve Sněmovně s krátkou přestávkou zasedal až do parlamentních voleb 2017, kdy ve Středočeském kraji neuspěl.

Od března 2003, kdy nahradil Jiřího Rusnoka, byl Milan Urban do září 2006 ministrem průmyslu a obchodu, a to ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Za výrok „Limity jsou pozůstatkem posttotalitní doby, kdy ještě neexistovaly základní demokratické právní principy“ byl Milan Urban nominován na cenu Zelená perla roku 2004.

V roce 2009 Milan Urban čelil kritice v rámci tzv. Toskánské aféry, kdy se objevil společně s dalšími politiky, např. Mirkem Topolánkem, a také podnikateli na fotografiích z letoviska Monte Argentario, kde trávil luxusní dovolenou ve společnosti lobbisty ČEZ Vladimíra Johanese.

Do parlamentních voleb 2021 sociální demokraté Milana Urbana vyslali jako dvojku své středočeské kandidátky. Poslanecký mandát nezískal. Strana se do Sněmovny vůbec nedostala.

Mezi koníčky Milana Urbana patří především fotbal, tenis a motorismus.

O MILANU URBANOVI ČTĚTE ZDE>>

Milan Urban je ženatý. Má tři děti.

 

 

 

Další Politici

zobrazit profil Jiří Crha
Jiří Crha
zobrazit profil Jiří Mihola
Jiří Mihola
zobrazit profil Jaroslav Vymazal
Jaroslav Vymazal
zobrazit profil Otakar Ruml
Otakar Ruml
zobrazit profil Jaroslav Havelka
Jaroslav Havelka
zobrazit profil Vojtěch Roček
Vojtěch Roček
zobrazit profil Pavel Plzák
Pavel Plzák
zobrazit profil Petr Vokřál
Petr Vokřál