Jiří Paroubek

Datum narození: 21. 8. 1952
Přezdívka: Buldozer
Místo narození: Olomouc
Profese: politik, někdejší vysoký funkcionář ČSSD, expremiér
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jiří Paroubek byl za ČSSD krátce premiérem po odchodu Stanislava Grosse. Jako předseda stranu dovedl k vyhraným volbám, ale nedokázal sestavit vládní koalici.

Do Československé strany socialistické vstoupil absolvent pražské VŠE Jiří Paroubek už v roce 1970. Po Sametové revoluci 1989 se podílel na obnově ČSSD, kterou později několik let vedl.

JIŘÍ PAROUBEK - VZTAH V DESETI OBRAZECH

Posty Paroubek získal po aféře Grosse

Přes deset let pracoval Jiří Paroubek jako hlavní ekonom společnosti Restaurace a jídelny. Po Sametové revoluci 1989 měl podíl v několika firmách. V ČSSD působil jako ústřední tajemník a místopředseda. Post předsedy převzal po Stanislavu Grossovi, který odstoupil kvůli své bytové aféře. Do té doby zastával Jiří Paroubek funkci ministra pro místní rozvoj. Poté vedl rok českou vládu. Za svou nekompromisní zarputilost si vysloužil přezdívku Buldozer.

I přes vyhrané volby nedokázal Jiří Paroubek v roce 2010 sestavit novou vládní koalici. Z funkce předsedy ČSSD proto odstoupil. O rok později založil vlastní stranu Národní socialisté – Levice 21. století.

Politická kariéra Jiřího Paroubka je kromě úspěchu, kdy se stal v roce 2005 předsedou vlády i ČSSD jen vlivem okolností, protkána spíše neúspěchy. V roce 1993 se chtěl stát šéfem ČSSD a propadl. V roce 2000 se snažil dostat do Senátu a neprobojoval se ani do druhého kola. V roce 2005 chtěl vést aspoň pražskou ČSSD, spolustraníci ho nechtěli.

Na Paroubka létala vajíčka

Kasal se, že bude kandidovat na hlavu státu, vůbec k tomu nedošlo. Když si založil svou stranu LEV 21, nezískal v parlamentních volbách 2013 ani promile hlasů. Na scéně se objevil jako kandidát na senátora v obvodu č. 71 - Ostrava-město ve volbách 2018. Tamní sociální demokraté mu nasbírali 1000 podpisů.

Ještě než se stal Jiří Paroubek členem vlády, působil díky opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS jako náměstek primátora hlavního města Prahy, a přihlížel až desetinásobnému předražování investic. Byly organizovány petice za jeho odchod z politických funkcí. Na mítincích se stal terčem vajíčkových útoků.

Jiří Paroubek prý měl sexy mozek

Jeho největším politickým rivalem býval Mirek Topolánek. Soudil se také s médii, včetně Reflexu, a to za zobrazení v komiksu Zelený Raul. Krom toho se Jiří Paroubek stal předsedou společnosti, která vydávala politický časopis Trend. V roce 2010 založil názorový server Vaše věc. Napsal několik knih.

O JIŘÍM PAROUBKOVI ČTĚTE ZDE>>

Svou první ženu, překladatelku a lektorku Zuzanu Paroubkovou, poznal už při studiích. Žili spolu téměř třicet let. Mají syna Jiřího. Jeho druhá žena, také tlumočnice, Petra Paroubková, byla uchvácena jeho „sexy mozkem“ - alespoň podle jejího slavného výroku. Roku 2007 se vzali a mají spulu dceru Margaritu.

Po téměř destiletém manželství se Petra Paroubková od manžela odstěhovala. A tím mezi nimi vypukla válka. V roce 2017 zahájili manželé rozvodové řízení, které bylo ukončeno v listopadu 2021.

Již v létě 2017 byl Jiří Paroubek Bleskem nafocen, jak se vodí za ruku s exposlankyní Gabrielou Kalábkovou. Tu si v září 2023 vzal.

 

 

 

Články o celebritě

Zaorálek má 4 ženy za zády a s ČSSD vede bizarní spor o růže. V boji o Brusel mu pomáhá i Špidla Zaorálek má 4 ženy za zády a s ČSSD vede bizarní spor o růže. V boji o Brusel mu pomáhá i Špidla V čele kandidátky SOCDEM v eurovolbách 2024 stanul exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (67). Záda m... číst článek
Paroubek vyvedl třetí manželku: Promluvil o veselce a svatební cestě! Paroubek vyvedl třetí manželku: Promluvil o veselce a svatební cestě! Slavnostní premiéru obnoveného muzikálu Bídníci si v pátek nenechal ujít bývalý premiér Jiří Paroube... číst článek
Zeman šil na sjezdu Paroubkovy ČSSD do Fialova kabinetu: „Je to vláda amatérů“ Zeman šil na sjezdu Paroubkovy ČSSD do Fialova kabinetu: „Je to vláda amatérů“ Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která užívá tradiční značku sociálních demokr... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michal Stehlík
Michal Stehlík
zobrazit profil Lucie Potůčková
Lucie Potůčková
zobrazit profil Drahoslav Ryba
Drahoslav Ryba
zobrazit profil Ivan Mařák
Ivan Mařák
zobrazit profil Radek Holomčík
Radek Holomčík
zobrazit profil Milan Chovanec
Milan Chovanec
zobrazit profil Jaromír Fojtík
Jaromír Fojtík
zobrazit profil Petr Sadovský
Petr Sadovský