Václav Šlajs

Václav Šlajs

Datum narození: 7. 8. 1952
Místo narození: Plzeň
Profese: plzeňský hejtman
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Václav Šlajs býval poslancem, v roce 2014 se stal plzeňským hejtmanem. Neobešlo se to bez protestů veřejnosti. Nelíbilo se jí, že do čela kraje nastoupil bývalý voják z povolání a absolvent politické školy Ústředního výboru KSČ.

Václav Šlajs školu studoval v druhé polovině 80. let, kdy byl členem KSČ. Odmítl, že by byl v armádě politrukem. Po Sametové revoluci se věnoval sociologii. Už v roce 1993 vstoupil do obnovené sociální demokracie, za dva roky se stal členem jejího širšího vedení.

Plzeňský rodák pracoval ve společnosti Armabeton, vyšvihl se na náměstka ředitele. Na konci 90. let se stal městským zastupitelem a šéfem městské i krajské organizace ČSSD. V roce 2000 se poprvé stal krajským zastupitelem.

Do sněmovny Václav Šlajs usedl po volbách v roce 2006, kdy byl lídrem ČSSD Jiří Paroubek. Václav Šlajs pustil dokonce křeslo krajského zastupitele. Poslanecký mandát v roce 2010 neobhájil, lidé ho vykroužkovali na místo náhradníka. Na plzeňské kandidátce ČSSD všechny přeskákala hejtmanka Milada Emmerová.

Odešel z parlamentu, nemusel však litovat. Do Sněmovny a do křesla ministra vnitra zamířil plzeňský hejtman Milan Chovanec, jehož v roce 2012 vynesla do čela kraje dohoda s KSČM. Václav Šlajs byl v roce 2014 zvolen hejtmanem místo Milana Chovance.

V roce 2015 hejtman Václav Šlajs provázel po Plzeňsku a do Prazdroje prezidenta Miloše Zemana. O něco později Václav Šlajs veřejně zastupitelům oznámil, že v krajských volbách v říjnu 2016 hejtmanské křeslo obhajovat nebude. Zdůvodnil to věkem a fyzickou kondicí.

Václav Šlajs je ženatý a má dvě dcery.

 

Další Politici

zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Berenika Peštová
Berenika Peštová
zobrazit profil Libor Michálek
Libor Michálek
zobrazit profil Rudolf Špoták
Rudolf Špoták
zobrazit profil Radmila Kleslová
Radmila Kleslová
zobrazit profil Vladimíra Lesenská
Vladimíra Lesenská
zobrazit profil František Čuba
František Čuba
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek