Související celebrity

Životopis

David Rath, někdejší středočeský hejtman a exposlanec za ČSSD, proslul zejména korupční aférou kolem evropských dotací - skončil za ni ve vězení. Propuštěn byl v lednu 2022 a po roce šel do basy znovu.

Po absolvování Fakulty všeobecného lékařství UK v Praze David Rath pracoval jako internista v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, později na jednotce intenzivní péče ve FN Motol. Byl šéflékařem záchranné služby Asociace samaritánů ČR v Kralupech nad Vltavou. Působil na Interní klinice 2. lékařské fakulty UK jako odborný asistent.

DAVID RATH - JAK ZAPERLIT

David Rath byl před ČSSD i v ODS

V polovině 90. let 20. století David Rath spoluzakládal Lékařský odborový klub, jehož se stal předsedou, a poté byl v období 1998 až 2005 dvakrát zvolen do funkce prezidenta České lékařské komory.

Svou politickou kariéru David Rath nastartoval v pravici (členem ODS byl v letech 1991 až 1994). Pak následovala SD-LSNS (1996 až 1997). V letech 2005 až 2006 zastával jako nestraník úřad ministra zdravotnictví ve vládě Jiřího Paroubka. V letech 2006 až 2013 byl poslancem zvoleným na kandidátce České strany sociálně demokratické, jejímž členem byl v letech 2006 až 2012; od roku 2012 působil jako bezpartijní.

Rath s krabicí od vína plnou peněz

ČSSD, stejně jako post středočeského hejtmana (listopad 2008 až květen 2012), musel David Rath opustit kvůli korupční aféře. Protikorupční policií byl 14. května 2012 zadržen s miliony v krabici od vína, obviněn a poslán do vazby, podobně jako několik jeho kolegů, přátel a obchodních partnerů středočeského hejtmanství.

Za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami byl lékař a bývalý politik David Rath 23. července 2015 nepravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 8,5 let vězení a propadnutí majetku v hodnotě téměř 22 milionů korun. V červnu 2019 mu vrchni soud snížil trest na sedm let.

Rath dostal od Macka pohlavek

Po Miroslavu Sládkovi se David Rath stal historicky druhým českým poslancem vazebně stíhaným během výkonu mandátu. Za pobytu v base nelenil a zásoboval Sněmovnu návrhy zákonů a novelizací. Kromě svých tehdejších kolegů v dolní komoře pravidelně zaměstnával justici, které naposílal tolik stížností jako málokterý obviněný.

Nejslavnější z potyček Davida Ratha - a ta obletěla celý svět - byl konflikt s Miroslavem Mackem, spoluzakladatelem ODS. Na valné hromadě České stomatologické komory se 20. května 2006 poprali a pozuráželi poté, co Miroslav Macek dal Davidu Rathovi pohlavek. Stomatolog svůj atak odůvodnil kolegovým výrokem, podle kterého si Miroslav Macek vzal svou ženu pro peníze.

David Rath z vazby: Přisedněte si

Kromě četných textů určených Senátu a soudům David Rath již dříve zavítal i do jiných žánrů. V roce 2003 vydal povídkovou knihu Zápisky lékaře z pozdní noci. Před volbami 2006 to byly rozhovory, které s ním vedl Václav Budínský, a to s názvem David Rath nejen o sobě, medicíně a politice. Ve vazební věznici napsal knihu Přisedněte si, kterou vydala (říjen 2012) nakladatelka Petra Paroubková.

Před volbami 2018 David Rath vymyslel, jak by se mohl vyhnout vězení - rozhodl se kandidovat do horní komory. Šokoval výběrem obvodu č. 29 Litoměřice, kde mezi lety 2012 a 2013 v tamní vazební věznici strávil osmnáct měsíců. Nepostoupil ani do druhého kola.

Rathův otec v seznamech StB jako Ras

Ve volbách do Evropského parlamentu 2019 se David Rath stal lídrem kandidátky strany Česká suverenita, před druhým Stanislavem Humlem, bývalým poslancem za ČSSD. Ani jeden z nich se do EP nedostal.

Odsouzený David Rath nastoupil do výkonu trestu 7. října 2019. Propuštěn byl 11. ledna 2022 poté, co si odpykal polovinu trestu. Bezmála po roce se za mříže vrátil. V takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy mu soud v červnu 2021 trest prodloužil o rok.

O DAVIDU RATHOVI ČTĚTE ZDE>> 

Otcem Davida Ratha byl pražský lékař prof. MUDr. Ratmír Rath, DrSc., vedený v Cibulkových seznamech StB jako důvěrník, agent a tajný spolupracovník pod krycím jménem Ras. David Rath šel v otcových šlépějích - stal se z něj lékař.

Doktor David Rath má dva synyDavida s manželkou Evou, která je také lékařka, a Filipa s partnerou Renatou Horkou, jednatelkou farmaceutické firmy. Obě ženy žijí v domech v Hostivici u Prahy. 

 

 

 

 

Další Ostatní

zobrazit profil Martin Dvořák
Martin Dvořák
zobrazit profil Martin Janecký
Martin Janecký
zobrazit profil Marian Bojko
Marian Bojko
zobrazit profil Kateřina Valachová
Kateřina Valachová
zobrazit profil Michael Rataj
Michael Rataj
zobrazit profil Tomáš Vořechovský
Tomáš Vořechovský
zobrazit profil David Matthews
David Matthews