Jiří Švachula

Jiří Švachula

Datum narození: 10. 6. 1966
Profese: bývalý politik hnutí ANO 2011, někdejší místostarosta Brna-střed
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Bývalý politik za hnutí ANO Jiří Švachula stanul 21. září 2020 poprvé před soudem. Hrozí mu až 15 let vězení v korupční kauze na radnici Brno-střed, v níž jde o zakázky v hodnotě přes 300 milionů Kč.

Někdejší místostarosta a radní městské části Brno-střed Jiří Švachula byl podle obžaloby hlavou zločinecké skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici městské části Brno-střed. V kauze Stoka obžalobě čelí jedenáct osob a dvě firmy. Brněnská politicko-podnikatelská mafie měla ovlivnit zakázky v hodnotě 328 287 537 korun.

OBŘÍ KORUPČNÍ KAUZA MÁ VÍCE VĚTVÍ

Vyšetřování korupce zahájila policejní razie, která na radnici proběhla v březnu 2019. Ve vazbě skončilo pět osob, a to včetně Jiřího Švachuly. Obvinění byli z vězení postupně propouštěni, až na bývalého místostarostu za hnutí ANO 2011, u nějž přetrvala obava, že by mohl uprchnout do ciziny. Ten se na svobodu dostal v listopadu 2020.

Státní zástupce Radek Mezlík v obžalobě popsal, jak veřejné zakázky získávaly jen vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky údajně činily zhruba deset procent ceny zakázky. Podle jeho slov Jiří Švachula v době od listopadu 2014 založil organizovanou zločineckou skupinu, jejímž byl vedoucím článkem. Skupina dle zjistění policie v Brně působila nejméně do 7. března 2019.

Trestná činnost se měla týkat sedmadvaceti zakázek, od oprav fasád domů v centru Brna po rekonstrukci plynové kotelny. Šlo např. o obnovu funkcionalistické zastávky Oskara Pořísky na Obilním trhu či oprava kryté tržnice na Zelném trhu.

Kromě městské části, která škodu vyčíslila na 49 milionů Kč (navýšení cen o úplatky a poškození na odvodech DPH), požadují Teplárny Brno třináct a půl milionu, Technické sítě Brno téměř čtyři miliony a SAKO Brno milion korun.

Jiří Švachula před soudem popřel, že by založil a vedl zločineckou organizovanou skupinu. Ve své výpovědi mj. uvedl, že byl vydírán dalším obžalovaný, podnikatelem Samanem El-Talabanim, který mu vyhrožoval - zmiňoval prý i, že by se mohlo něco stát jeho synovi.

Vinu při hlavním líčení konaném 21. září 2020 před senátem Krajského soudu v Brně doznal podnikatel Pavel Ovčarčin, který se tak snaží docílit toho, že bude brán jako spolupracující obžalovaný. S tím je spojen nižší trest.

O JIŘÍM ŠVACHULOVI A O KAUZE ČTĚTE ZDE>>

Ostře sledovaný proces, v němž obžalovaným hrozí až 15 let vězení, vedl v červnu 2020 k rozpadu hnutí ANO 2011 v Brně a k odchodu bývalého primátora Petra Vokřála z hnutí Andreje Babiše.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jiřina Šiklová
Jiřina Šiklová
zobrazit profil Monika Oborná
Monika Oborná
zobrazit profil princ William
princ William
zobrazit profil Jana Brejchová
Jana Brejchová
zobrazit profil Antonín Vyšohlíd
Antonín Vyšohlíd
zobrazit profil Barbora Hodačová
Barbora Hodačová
zobrazit profil David Žbirka
David Žbirka