Tomáš Pitr

Datum narození: 25. 2. 1971
Profese: obchodník
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Tomáš Pitr je velice kontroverzní obchodník, který své kšefty zaplatil vězením. Vyprofiloval se tak v 90. letech 20. století, měl kontakty s mafiány i s politiky. Zároveň si nedokázal uspořádat pravidelný rodinný život.

Tomáš Pitr začal počátkem 90. let obchodovat s nezdaněným rumem, na čemž měl vydělat až stovky milionů korun. Investoval je do firem, které byly na prodej. Kul také pikle s později zavražděným kmotrem Františkem Mrázkem.

Po pádu Investiční a poštovní banky ovládli ústeckou Setuzu, která byla potravinářským gigantem. Tomáš Pitr mohl prostřednictvím své firmy Český olej získat Setuzu, protože to dovolil tehdejší sociálnědemokratický ministr zemědělství Jaroslav Palas. Jako protivník Tomáše Pitra se naopak tvářil sociálnědemokratický premiér Jiří Paroubek, když Tomáše Pitra obvinil z rozpoutání aféry kolem privatizace Unipetrolu.

Rafinérskou společnost Unipetrol nakonec roku 2004 nezískal ani Tomáš Pitr, ani Andrej Babiš, ani František Mrázek, ale polský PKN Orlen. Původně chtěla Unipetrol prodat už vláda Miloše Zemana a vybrala si otři roky dříve za kupce právě Agrofert Andreje Babiše. Agrofert však v roce 2001 nezaplatil požadovaných necelých 12 miliard korun a soutěž se musela opakovat.

Protože se Tomáš Pitr pohyboval v poměrně temně vyhraněné elitě, získával si snadno náklonnost určitého typu žen. Tomáš Pitr má s různými partnerkami více dětí, hlavně na děti nechtěl zanevřít.

VÍCE O VZTAZÍCH TOMÁŠE PITRA ZDE.

Tomáš Pitr úzce spolupracoval také s Miroslavem Provodem a netajil se ani přátelskými vztahy kRadovanu Krejčířovi. Dokonce se spolu setkali na Seychelských ostrovech, poté, co Radovan Krejčíř utekl z Česka.

V roce 2006 čelil Tomáš Pitr stíhání za daňové podvody. Aby nemusel do vazby, složil kvůli tomu kauci 15 milionů korun. Přes takový výdaj byl odsouzen. Nepodmíněný trest 8,5 roku zmírnil Vrchní soud na 5 let vězení. Vedle Tomáše Pitra se rozsudek týkal i Miroslava Provoda.

Trestem na tři roky odnětí svobody soud ohodnotil obchody Tomáše Pitra s akciemi Setuzy a společnosti Milo Surovárny. Tomáš Pitr utekl ze země, v roce 2010 byl dopaden ve švýcarském Svatém Mořici. Z českého vězení se dostal v roce 2012 za dobré chování a začal pracovat pro firmu Energy Ústí nad Labem.

Do kauz Tomáše Pitra zasáhla i amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem v roce 2013. Tomáš PitrMiroslavem Provodem měli stát připravit v roce 1994 na daních o více než 23 miliónů korun. Otázku, zda se amnestie Tomáše Pitra týkala či ne, řešil v únoru 2016 dokonce Ústavní soud. Zkoumal délku vyšetřování a rozhodl v neprospěch Tomáše Pitra, jemuž byl už dříve vyměřen čtyřletý trest.

 

Další Finančníci

zobrazit profil Riccardo Mazzucchelli
Riccardo Mazzucchelli
zobrazit profil Karel Janeček
Karel Janeček
zobrazit profil Vladimír Konvalinka
Vladimír Konvalinka
zobrazit profil Ladislav Doležal
Ladislav Doležal
zobrazit profil Michal Horáček
Michal Horáček
zobrazit profil Miroslav Singer
Miroslav Singer
zobrazit profil Michal Strnad
Michal Strnad
zobrazit profil Burak Oymen
Burak Oymen