Radovan Krejčíř

Datum narození: 4. 11. 1968
Místo narození: Dolní Žukov
Profese: miliardář a uprchlík
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Proslavil ho útěk ze záchodu jeho luxusní vily, když ho přišla policie zatknout. Podnikatel Radovan Krejčíř pak vsadil na Jižní Afriku. A tam ho nakonec soud poslal na 35 let za mříže.

Český podnikatel a miliardář, jehož policie obvinila (a v některých případech byl dokonce odsouzen k mnohaletým trestům) z obřích podvodů, daňových úniků, nedovoleného ozbrojování, únosu či přípravy vraždy – to je Radovan Krejčíř, absolvent ekonomie na Vysoké škole báňské v Ostravě. K rozsáhlému majetku se dostal při kuponové privatizace počátkem 90. let 20. století (shromáždil tisíce kuponových knížek).

RADOVAN KREJČÍŘ - CELEBRITA SVĚTOVÉHO ZLOČINU

Když ho policie v červnu 2005 přišla zatknout do jeho luxusní vily v Černošicích u Prahy, požádal Radovan Krejčíř o možnost odskočit si na záchod a uprchl. Mimo jiné kvůli tomu tehdy rezignoval tehdejší policejní prezident Jiří Kolář. Radovan Krejčíř se pak s manželkou Kateřinou a synem Denisem uchýlil na Seychely, v roce 2007 poté do J.A.R., kde byl s falešným pasem na jméno Egbert Jules Savy z Madagaskaru zadržen jihoafrickou policií.

Nějaký čas strávil Radovan Krejčíř ve vazbě, mimo jiné o něj požádala česká justice, ale J.A.R. ho vydat odmítla a byl propuštěn. V zemi začal podnikat a o pár let později se hodnota majetku Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice odhadovala na čtvrt miliardy korun.

Po příjezdu do J.A.R. Radovan Kejčíř rychle navázal kontakty s tamním podsvětím a netrvalo dlouho, než se o něj začala jihoafrická spravedlnost intenzivně zajímat. Je spojován s nejméně deseti vraždami svých spolupracovníků a nepřátel (jde například o německého obchodníka s automobily Uwe Gemballu či majitele striptýzových barů Lollyho Jacksona). Stal se nejznámějším českým zločincem a psala o něm světová média. V červenci 2013 Radovan Krejčíř těsně unikl pokusu o vraždu (minulo ho několik střel na parkovišti), v listopadu zase vybuchla nálož v jeho obchodě, přičemž dva jeho zaměstnanci zemřeli.

Nakonec skončil Radovan Krejčíř i v Jihoafrické republice v rukou policie s obviněním z daňového úniku, pokusu o vraždu a z únosu. V únoru 2016 si pak vyslechl rozsudek: 35 let za mřížemi. O svých osudech sepsal autobiografickou knihu s příznačným názvem Radovan Krejčíř.

 

Články o celebritě

Kšeft století za miliardy prošetřuje Národní protidrogová centrála: Je za kokainem v banánech manažer Lidlu? Kšeft století za miliardy prošetřuje Národní protidrogová centrála: Je za kokainem v banánech manažer Lidlu? Nálezů kokainu v ovoci z dovozu za poslední roky přibývá, jen za dva uplynulé šlo o 1490 kilo! Vždy ... číst článek
Herečka Svátková o vztahu s mladším partnerem: Dali jsme si volnost! Herečka Svátková o vztahu s mladším partnerem: Dali jsme si volnost! Dvakrát rozvedená herečka Vlastina Svátková (41) je už tři roky zamilovaná do mladšího hokejisty Jan... číst článek
Pardubický kraj podpořil film Brutální vedro, v kině Rebel jej zhlédly stovky diváků Pardubický kraj podpořil film Brutální vedro, v kině Rebel jej zhlédly stovky diváků Pardubický kraj každoročně podporuje audiovizuální tvorbu, která v kraji vzniká. Nedávno se mohli di... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne
zobrazit profil Alex Čejka
Alex Čejka
zobrazit profil Malcolm Goodwin
Malcolm Goodwin
zobrazit profil Jaromír Dulava
Jaromír Dulava
zobrazit profil Lukáš Brož
Lukáš Brož
zobrazit profil Ondřej Štěpánek
Ondřej Štěpánek
zobrazit profil Jan Pokorný
Jan Pokorný
zobrazit profil Kryštof Zapletal
Kryštof Zapletal