Karel Srba

Karel Srba

Datum narození: 25. 4. 1959
Profese: někdejší generální sekretář ministra zahraničí
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Bývalý generální sekretář Ministerstva zahraničí Karel Srba byl odsouzen k osmi letům vězení za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

V roce 2002 se Karel Srba rozhodl nechat zavraždit novinářku MF DNES Sabinu Slonkovou, která napsala v souvislosti s ním, jeho vlivem a majetkovými poněry řadu článků o podezřelém prorůstání politiky a byznysu. Bývalému blízkému spolupracovníkovi a úředníkovi exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) vadilo, že Sabina Slonková, která působila jako redaktora v MF DNES psala o tom, jak podezřele přišel k milionovému majetku. Do připravované vraždy Sabiny Slonkové byla zapletena i Srbova blízká kolegyně Eva Tomšovicová. Celá likvidace Sabiny Slonkové ztroskotala na tom, že nájemný vrah, recidivista, alkoholik a bývalý narkoman Karel "Citron" Rziepel oznámil tuto skutečnost na policii. Karel Srba byl odsouzený na 12 let. Ve vězení si odseděl 8 let a poté byl propuštěn na pětiletou podmínku. Karel Srba si dlouhé chvíle ve vězení zkracoval malováním obrazů, které po propuštění vystavoval na výstavě ve smíchovské Pitomé kavárně.

Karel Srba vystudoval pražskou Vysokou školu ekonomickou. Před Sametovou revolucí pracoval v ČSAV a je také veden v seznamech spolupracovníků StB pro krycím jménem Salima. Po převratu působil jako obchodní náměstek Pražského domu techniky či jako vedoucí finančního odboru ministerstva zdravotnictví, odkud byl v roce 1997 "odejit" kvůli škraloupu s půlmilionovou státní zakázkou. V roce 1998 se dal do služeb Jana Kavana a seriál podezření ohledně státních zakázek se přesunul na ministerstvo zahraničí.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Petr Císařovský
Petr Císařovský
zobrazit profil Milouš Jakeš
Milouš Jakeš
zobrazit profil Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
zobrazit profil Eva Fialová
Eva Fialová
zobrazit profil Břetislav Štefan
Břetislav Štefan
zobrazit profil Michaela Saláková
Michaela Saláková
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Sandra Flemrová
Sandra Flemrová