Miroslav Provod

Miroslav Provod

Datum narození: 28. 6. 1956
Profese: podnikatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Miroslav Provod je český podnikatel spojený s několika osobami organizovaného zločinu. Za socialismu z něj pašování digitálek udělalo milionáře.

Před rokem 1989 vydělal Mirosla Provod desítky milionů korun prodejem pašovaných digitálních hodinek, kterých dovezl metráky. Hodinky vozil z ciziny v mezinárodních rychlících. Každý týden po dobu 10 let prý do země dovezl až 400 kilogramů hodinek najednou. Za trestný čin nedovoleného podnikání byl také odsouzen. Ve vězení si odpykal tři roky. Na svobodu byl propuštěn těsně před pádem komunismu v roce 1989.

Po roce 1989 podnikal Miroslav Provod oficiálně. V roce 1994 měl společně s Tomášem Pitrem ze státu vylákat vrácení DPH ve výši 51 milionů korun. Soud ho společně s Pitrem a ještě s dalšími podnikateli v roce 2006 původně poslal na 5 let do vězení. Provod nakonec do vězení nastoupil v roce 2007, tedy rok poté, co padl pravomocný rozsudek a propuštěn byl v polovině trestu za dobré chování. Vratislav Romanovský a Tomáš Pitr před výkonem trestu utekli do zahraničí a majitel karlovarského golfového areálu Jiří Syrovátka se pobytu za mřížemi vyhnul kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Někdejší likvidátor firmy Centrum Milan Jungr byl odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu. Miroslav Provod však usiloval o obnovu procesu, kvůli kterému nemohl třeba synovi na promoci do Oxfordu. Nakonec se i na tento případ vztahovala amnestie prezidenta Václava Klause, která jejich stíhání definitivně zastavila.

Miroslav Provod spolupracoval i se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem, s nímž spoluzaložil Nadaci Interpo, která pomáhala pozůstalým po policistech, kteří zahynuli při výkonu služby. Nadaci svým jménem zaštítil zpěvák Karel Gott, který se od ní později distancoval.
Miroslav Provod tvrdí, že Mrázek sbíral informace na řadu lidí ve státě a myslí si, že kompromitující informace ještě někde jsou. Provod říká, že až je jednou někdo najde a zveřejní, seberou lidé klacky a vyženou politiky ze Senátu i ze Sněmovny.

František Mrázek podle Provoda chystal knihu s názvem Naši slavní disidenti – elita národa. Chtěl prý ukázat jejich skrytou tvář, psát o jejich alkoholismu i narkomanii a o morálce.

Miroslav Provod má s manželkou Danou dvě děti Markétu a Miroslava, který od nejstarší britské univerzity obdržel čestný diplom za objevení nového směru ve fyzice.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Michal Nohejl
Michal Nohejl
zobrazit profil Tomáš Vandas
Tomáš Vandas
zobrazit profil Zdeněk Papoušek
Zdeněk Papoušek
zobrazit profil Veronika Lišková
Veronika Lišková
zobrazit profil Martin Kupka
Martin Kupka
zobrazit profil Petr Novotný
Petr Novotný
zobrazit profil Jiří Janeček
Jiří Janeček
zobrazit profil John Temple
John Temple