Petr Mach

Datum narození: 6. 5. 1975
Místo narození: Praha
Profese: politik Strany svobodných občanů, ekonom, pedagog
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Do politiky se Petr Mach pustil už ve dvaceti letech. O pár let později založil Stranu svobodných občanů, která mu v roce 2014 vynesla křeslo v Europarlamentu.

Petr Mach je český ekonom, politik a vysokoškolský pedagog, známý svými liberálními názory a kritikou Evropské unie. V roce 2009 založil Stranu svobodných občanů, jíž předsedá, kterou opakovaně stavěl do voleb a s níž uspěl až v roce 2014 ve volbách do Evropského parlamentu, kde získali jedno křeslo.

PETR MACH PRO E15: BABIŠ LIKVIDUJE PODNIKATELE

Tématem Evropské unie se Petr Mach zabývá dlouhodobě. Napsal knihu Úskalí evropské integrace (2003) a knihu Jak vystoupit z EU (2009). „Chtěl bych se přidat do frakce k Nigelu Farageovi, tvořit skutečnou opozici mašinérii EU a hlasovat proti všem návrhům, které omezují svobodu českých obyvatel a svrchovanost Česka. Chci navrhnout změnu smlouvy o EU, která by dala ČR výjimku ze zavedení eura,“ řekl Petr Mach, který je přesvědčen, že jednou bude českým premiérem.

S politikou Petr Mach začínal jako dvacetiletý, kdy se stal členem Mladých konzervativců. V roce 1997 vstoupil do ODS, kde vydržel deset let. Dělal dokonce poradce prezidentu Václavu Klausovi během jeho prvního funkčního období. Z ODS Petr Mach vystoupil proto, že se mu nelíbilo, jak ji vede někdejší premiér Mirek Topolánek.

V parlamentních volbách 2017 se Petr Mach stal lídrem pražské kadidátky Svobodných. Kvůli volbám do Sněmovny rezignoval na post europoslance. Křeslo v dolní komoře nezískal.

O PETRU MACHOVI ČTĚTE ZDE>>

Petr Mach je ženatý. Manželka Andrea (svatbu měli v říjnu 2014) mu v listopadu 2016 porodila syna Jonáše.

 

Články o celebritě

Babišova Klára, Nerudová, matador Vondra či Pirát s kočárkem: Kdo jsou lídři eurovoleb 2024? Babišova Klára, Nerudová, matador Vondra či Pirát s kočárkem: Kdo jsou lídři eurovoleb 2024? Exministři Alexandr Vondra (ODS) a Klára Dostálová (za ANO) vedou do boje o Brusel v eurovolbách 202... číst článek
Klasův exporadce Petr Mach usiluje o návrat do Bruselu. Stanul v čele kandidátky SPD Klasův exporadce Petr Mach usiluje o návrat do Bruselu. Stanul v čele kandidátky SPD V čele kandidátky SPD a Trikolory v eurovolbách 2024 stanul bývalý europoslanec a někdejší šéf Svobo... číst článek
Rozhodnuto: Prezident Pavel stanovil termín voleb do Evropského parlamentu Rozhodnuto: Prezident Pavel stanovil termín voleb do Evropského parlamentu Prezident Petr Pavel vyhlásil termín letošních voleb do Evropského parlamentu na pátek 7. a sobotu 8... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ludmila Nedělkova
Ludmila Nedělkova
zobrazit profil Miloš Nový
Miloš Nový
zobrazit profil Taťána Malá
Taťána Malá
zobrazit profil Miloslav Rozner
Miloslav Rozner
zobrazit profil Igor Hendrych
Igor Hendrych
zobrazit profil Jiří Mašek
Jiří Mašek
zobrazit profil Klára Samková
Klára Samková