Václav Klaus

Datum narození: 19. 6. 1941
Místo narození: Praha
Profese: bývalý prezident ČR, politik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Václav Klaus je neodmyslitelně spjat s porevolučním vývojem. Založil ODS, stál u rozdělení Československa a stal se druhým prezidentem ČR.

Vysokou školu ekonomickou absolvoval Václav Klaus v roce 1963. Studoval i v Itálii a ve Spojených státech. Pracoval v Ekonomickém ústavu Akademie věd. Za normalizace se stal nepohodlným a byl přeložen na nedůležitá místa Státní banky. Nikdy neusiloval o politický post. Až do Sametové revoluci. V prosinci 1989 se stal ministrem financí. O rok později vyhrál kandidaturu na prvního a zároveň posledního předsedu Občanského fóra, kde působil i jeho oponent a pozdější prezident Václav Havel.

VÁCLAV KLAUS PRO REFLEX

Klaus stojí za privatizací i rozdělení Československa

Po rozpadu Fóra založil Václav Klaus ODS, jednu z nejsilnějších stran u nás (nikdo z jeho následovníků v čele strany, ať už Mirek Topolánek či Petr Nečas, už neměl takovou autoritu, jako Václav Klaus). Po prvních svobodných volbách se stal předsedou vlády. Velkou měrou se podílel na transformaci ekonomiky, spojenou s privatizací státních podniků. S předsedou slovenské vlády Vladimírem Mečiarem se Václav Klaus v roce 1993 dohodl na vzniku samostatného Česka a Slovenska.

V roce 1996 se Václav Klaus stal premiérem podruhé. Kvůli finančnímu skandálu ale podal demisi. Po dohodě s Milošem Zemanem, tehdejším lídrem ČSSD, která vyhrála předčasné volby, se stal Václav Klaus předsedou Poslanecké sněmovny. V roce 2003 a poté znovu v roce 2008 byl zvolen hlavou České republiky. Ještě předtím byl jmenován profesorem Vysoké školy ekonomické. Získal mimoto přes čtyřicet čestných doktorátů a mezinárodních cen. Publikoval na čtyřicet knih.

Klaus je zaritým odpůrcem hlubší evropské integrace

Václav Klaus vždy kritizoval hlubší evropskou integraci. Lisabonskou smlouvu Evropské unie podepisoval v černé kravatě. Odmítl také teorii globálního oteplování způsobeného člověkem. K tomuto tématu napsal knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Světovou celebritou se stal v roce 2011, kdy si při návštěvě jihoamerické Chile na tiskové konferenci nenápadně přivlastnil suvenýr v podobě protokolárního pera. Kamera ovšem zachytila samotný akt i prezidentovu „kulišáckou“ mimku a krátké video oblétlo celý svět - objevilo se jak ve zpravodajství nejrůznějších televizních stanic, tak se stalo hitem YouTube.

V roce 2012 byl na Václava Klause spáchán atentát, ovšem pouze atrapou opravdové zbraně. Přesto jeho ochránci nezareagovali a pokud by šlo o pravdovou zbraň, byl by v ohrožení života. Prezidentský mandát mu skončil v březnu 2013. Poté v Česku následovala historicky první přímá prezidentská volba, kterou vyhrál Miloš Zeman.

V říjnu 2019 byl prezidentem Milošem Zemanem Václavu Klausovi propůjčen Řád Bílého lva přvní třídy.

O VÁCLAVU KLAUSOVI ČTĚTE ZDE>>

Celý život se Václav Klaus věnuje sportu. Basketbal hrál na vrcholové úrovni. Rád porážel soupeře v tenise a miluje lyžování.

S manželkou Livií Klausovou (od ledna 2014 českou velvyslankyní na Slovensku) se poznal na studiích. Mají syny Václava, bývalého ředitele soukromého gymnázia, od voleb 2017 poslance, Jana, finančního manažera.

Manželství někdejšío "prvního páru" provázelo několik milostných afér Václava Klause, např. s letuškou vládního speciálu Petrou Bednářovou.

 

Články o celebritě

Babiš s Trumpem, Nečas s Obamou či Zeman s Bushem: Kteří premiéři jednali v Bílém domě a o čem? Babiš s Trumpem, Nečas s Obamou či Zeman s Bushem: Kteří premiéři jednali v Bílém domě a o čem? Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky. Prvním byl tehdejší premiér Václav ... číst článek
Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix Žádné překvapení se nekonalo. Petr Fiala obhájil křeslo předsedy ODS. Dostal 424 hlasů z 481 platnýc... číst článek
Pavel na summitu v Litvě: Tajné jednání se Zelenským. Co řešili? Pavel na summitu v Litvě: Tajné jednání se Zelenským. Co řešili? Ještě o víkendu byl Petr Pavel v Africe, teď zamířil opačným směrem. Dnes doletěl vládním speciálem,... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Tomáš Vandas
Tomáš Vandas
zobrazit profil Theresa Mayová
Theresa Mayová
zobrazit profil Jiří Crha
Jiří Crha
zobrazit profil Miroslav Novák
Miroslav Novák
zobrazit profil Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
zobrazit profil Daniel Herman
Daniel Herman
zobrazit profil Rudolf Chloupek
Rudolf Chloupek
zobrazit profil Robert Šlachta
Robert Šlachta