Jan Ruml

Datum narození: 5. 3. 1953
Místo narození: Praha
Profese: bývalý politik, někdejší aktivista v oblasti lidských práv
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Exministr vnitra a někdejší senátor Jan Ruml za svou politickou kariéru prošel řadou stran - od Občanského fóra, přes ODS, Unii svobody a Zelené, až se objevil u Pirátů.

Po maturitě se Jan Ruml několikrát hlásil na vysokou školu. Z politických důvodů - mj. podepsal Chartu 77 - nebyl přijat, a tak pracoval v řadě dělnických profesí. Titul Mgr. se mu podařilo získat až po Sametové revoluci, a to na Právnické fakultě ZČU v Plzni.

JAN RUML - ZA PIRÁTY ZPĚT DO SENÁTU?

Koncem 80. let 20. století se Jan Ruml začal angažovat v Kruhu československo-polské Solidarity, byl členem prozatímního koordinačního výboru Hnutí za občanskou svobodu a výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

Později např. spoluzakládal samizdatové Lidové noviny, pracoval v Nezávislém tiskovém středisku, stál u zrodu týdeníku Respekt. V dubnu 1990 byl Jan Ruml jmenován náměstkem ministra vnitra ČSFR a následně se stal zmocněncem vlády pro otázky uprchlíků.

Jan Ruml byl nejprve členem Občanského fóra, v roce 1991 přestoupil do nově založené ODS, za niž se roku 1992 dostal do Sněmovny národů. V letech první vlády Václava Klause, tedy 1992 až 1997, byl ministrem vnitra. Za ODS získal též poslanecké křeslo.

Občanské demokraty opustil (byl k tomu vyzván) po skandálech strany (mj. skrytém sponzorství tenistou Milanem Šrejbrem) a poté, co podpořil úřednickou vládu Josefa Tošovského. Jan Ruml se z politiky nestáhl, naopak. V lednu 1998 se stal předsedou nově vzniklé Unie svobody a záhy byl zvolen do Senátu.

Funkci předsedy Unie svobody složil krátce poté, co v ČR proběhly demonstrace v rámci výzvy Děkujeme, odejděte!, jejíž signatáři požadovali demisi politiků zodpovědných za stav české společnosti deset let po Sametové revoluci.

Ve volbách roku 2004 Jan Ruml již neobhajoval post senátora a odešel z Unie svobody. V březnu 2010 vstoupil do Strany zelených, které není podle svých slov členem od roku 2014 proto, že neplatil poplatky.

O JANU RUMLOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Ruml je ženatý. S manželkou Marií vychoval dva syny. Otec někdejšího politika byl šéfredaktor samizdatových Lidových novin Jiří Ruml.

 

Články o celebritě

Výběr překvapí! Legendárního Karla Gotta bude hrát ... Výběr překvapí! Legendárního Karla Gotta bude hrát ... Minisérie shrnující největší momenty života české popové princezny Ivety Bartošové (†48) vzbudila ve... číst článek
Zeman účtuje s vládou: Černé puntíky a skřípění zubů u Balaše. A „polibek smrti“ Černochové a Blažkovi Zeman účtuje s vládou: Černé puntíky a skřípění zubů u Balaše. A „polibek smrti“ Černochové a Blažkovi Prezident Miloš Zeman poněkolikáté v posledních dnech tvrdě zkritizoval některé ministry vlády Petra... číst článek
Velký návrat do ULICE? Pagáčová překvapila plány Velký návrat do ULICE? Pagáčová překvapila plány Nekonečný seriál Ulice proslavil již spoustu jmen, mimo jiné také krásnou herečku a zpěvačku Patrici... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ivana Nevludová
Ivana Nevludová
zobrazit profil Nina Nováková
Nina Nováková
zobrazit profil Petr Stuchlík
Petr Stuchlík
zobrazit profil Karel Deutcher
Karel Deutcher
zobrazit profil Jiří Holubář
Jiří Holubář
zobrazit profil Jiří Mihola
Jiří Mihola