Karel Schwarzenberg

Datum narození: 10. 12. 1937
Datum úmrtí: 11. 11. 2023
Místo narození: Praha
Profese: politik TOP 09, kníže, 6. a 8. ministr zahraničních věcí
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a landkrabě klettgavský byl potomkem jednoho z nejmocnějších českých šlechtických rodů. Byl poslancem, senátorem, ministrem zahraničí a kandidátem v prezidentských volbách 2013.

Nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie se narodil a dětství prožil v Praze, nicméně deset měsíců po únorovém komunistickém puči v roce 1948 musela šlechtická rodina opustit republiku a uchýlit se do zahraničí. Karel Schwarzenberg poté prožil mládí v Rakousku a Německu, kde ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví.

KAREL SCHWARZENBERG HRÁL VE FILMU O SISSI

Založil archiv zapovězené literatury

Kvůli rodovým tradicím a dědickým zvyklostem adoptoval Karla Schwarzenberga (patří do orlické větve rodu) jeho strýc z hlubocké větve Jindřich Schwarzenberg, který neměl mužského potomka. Když Jindřich zemřel, začal Karel hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku. Zároveň působil jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva a v rodinném sídle v Bavorsku založil Československé dokumentační středisko, tedy archiv tehdy zapovězené literatury na podporu československého exilu a disentu.

KNÍŽE NETUŠIL, ŽE VYCHOVÁVÁ NEVLASTNÍHO SYNA

Na podzim 1989 se Karel Schwarzenberg do Československa vrátil a od roku 1990 pracoval po boku Václava Havla jako kancléř prezidenta republiky. V roce 2004 se stal senátorem v dresu dnes již zaniklých stran US-DEU a ODA. V roce 2007 se stal Karel Scharzenberg ministrem zahraničí, tentokrát pro změnu v barvách Strany zelených.

Scharzenberg byl předsedou TOP 09

V červnu 2009 založil spolu s někdejším lidovcem Miroslavem Kalouskem stranu TOP 09 a stal se jejím předsedou. Ve volbách 2010 byl zvolen poslancem a v koaliční vládě ODS, TOP 09 a VV působil jako ministr zahraničních věcí. Poslanecký mandát obhájil i ve volbách 2013, což byl zároveň rok, kdy se poprvé v historii volil prezident české republiky v přímé volbě. Karel Schwarzenberg byl kandidátem TOP 09, postoupil do druhého kola, kde ho v poměru 55 procent ku 45 procentům nakonec porazil Miloš Zeman.

V parlamentních volbách 2017 byl Karel Schwarzenberg lídrem pražské kandidátky TOP 09. Poslanecký mandát znovu obhájil a ve svých 79 letech se stal nejtarším zvoleným členem dolní komory v historii Česka.

V parlamentních volebách 2021 se Karel Schwarzenberg rozhodl již nekandidovat a odejít do politického důchodu.

Kníže se soudil s adoptivní sestrou

Karel Schwarzenberg patřil mezi pět desítek nejbohatších Čechů, když jeho majetek odhadují experti na 4,5 miliardy korun. Jakožto potomku orlické větve rodu mu patřily např. zámky Orlík, Čimelice či Sedlec, nebo Schwarzenberský palác v Praze. Po adoptivním otci z hlubocké větve byl zároveň správcem rozsáhlých majetků v Německu a Rakousku. Měl by mít teoreticky nárok i na majetek této schwarzenberské větve v Česku (například zámek Hluboká), nicméně ten byl zvláštním zákonem zabaven už v roce 1947, tedy nikoli až po únorovém komunistickém puči v roce 1948, takže se na něj nevztahoval restituční zákon. Proto Karel Schwarzenberg o tento majetek nezažádal, což mu vytýká a kvůli tomu se s ním začala i soudit jeho adoptivní sestra Alžběta Pezoldová.

O KARLU SCHWARZENBERGOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Karla Schwarzenberga byla lékařka Therese Schwarzenbergová (narozena 1940), pocházející z rodu rakouských hrabat Hardegg. S tou se český kníže oženil dokonce dvakrát. První sňatek uzavřeli v tyrolském Seefeldu v roce 1967. A z tohoto manželství vzešly tři děti: Jan Nepomuk, Annu Karolína a Karel Filip. Když se ale ukázalo, že otcem mladšího syna je ve skutečnosti rakouský politik a průmyslník Thomas Prinzhorn, Schwarzenbergovi se v roce 1988 rozvedli. Po dvaceti letech se k sobě ale Karel a Therese vrátili a 22. srpna 2008 se na zámku Obermurau ve Štýrsku vzali podruhé. Nicméně u žen oblíbený a ženy obdivující kníže se např. v listopadu 2013 objevil na veřejnosti s mladičkou Janou Vopěnkovou.

Karel Schwarzenberg zemřel 11. listopadu 2023.

 

 

 

Články o celebritě

Další Politici

zobrazit profil Alexander Černý
Alexander Černý
zobrazit profil Vladimír  Remek
Vladimír Remek
zobrazit profil Zdeněk Kettner
Zdeněk Kettner
zobrazit profil Richard Brabec
Richard Brabec
zobrazit profil Ilja Racek ml.
Ilja Racek ml.
zobrazit profil Jiří Vosecký
Jiří Vosecký
zobrazit profil Renáta Zajíčková
Renáta Zajíčková