Miroslav Kalousek

Datum narození: 17. 12. 1960
Místo narození: Tábor
Profese: politik TOP 09, dlouholetý poslanec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Miroslav Kalousek, exministr, zakladatel a někdejší předseda TOP 09, byl přes 22 let poslancem.

Než se otec dvou dětí Miroslav Kalousek stal politikem, vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, kde v roce 1984 získal titul inženýr. Poté pracoval ve výrobním podniku jako vedoucí investičního útvaru. Tehdy se stal členem Československé strany lidové, která byla součástí Národní fronty, a on byl ve stejném roce zaměstnán jako poradce, později vedoucí odborného útvaru místopředsedy vlády.

MIROSLAV KALOUSEK - ROZHOVOR PRO REFLEX

Kalousek měl problém s padáky

V letech 1993 až 1998 zastával Miroslav Kalousek post náměstka ministra obrany, staral se o finanční řízení resortu, armádní restrukturalizace i řízení armádních zakázek. V té době si armáda objednala od ministerstva padáky. Měla je dodat firma Anex Cirus, a to padáky VTP-100. Odborníci paraclubu tvrdili, že VTP-100 měl příliš funkcí, jež si vzájemně odporovaly, přesto je ministerstvo objednalo a v roce 1996 zavedlo do výzbroje armády. Už v roce 1997 došlo ke smrtelné nehodě na VTP-100, při které zahynul vojín Roman Prinich a tyto padáky byly v roce 1998 zakázány.

Toto však nebyla jediná aféra, která Miroslava Kalouska potkala v začátcích jeho kariéry. V roce 1997 podepsal kupní smlouvu s developerskou firmou EPF na areál kasáren u pražského Náměstí republiky. Z obchodu nakonec sešlo a následné odškodnění firmy stálo stovky milionů korun. 

Bodoval jako předseda KDU-ČSL

V roce 1998 byl Miroslav Kalousek v Jihočeském kraji zvolen za KDU-ČSL do Sněmovny. Mezi lety 1999 až 2001 byl místopředsedou KDU-ČSL, v té době byla součástí tzv. Čtyřkoalice. Ve období 2002 až 2006 působil jako předseda rozpočtového výboru. V roce 2005 na tuto funkci rezignoval, poté co bylo podáno trestní oznámení na jeho manželku Radku Kalouskovou pro nezaplacení dědické daně. Toto obvinění se nepotvrdilo.

V roce 2003 byl Miroslav Kalousek v Ostravě na sjezdu KDU-ČSL zvolen předsedou strany a post obhájil i v roce 2005 na sjezdu v Plzni. Pod jeho vedením získala KDU-ČSL v krajských volbách roku 2004 12,5 % rozdělovaných mandátů, což je o jednu šestinu více krajských zastupitelů než měla předtím.

V roce 2006 se po patovém výsledku voleb Miroslav Kalousek v čele KDU-ČSL pokoušel společně s ODS a zelenými vytvořit vládu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek veřejně nabídl lidovcům účast v menšinové vládě s tolerancí KSČM.

Za Topolánka a Nečase byl ministrem

Před volbami 2006 se sice KDU-ČSL svým voličům zavázala, že nebude ve vládě podporované KSČM. Vzhledem ke komplikované povolební situaci však Miroslav Kalousek začal jednat o nabídce ČSSD. Sklidil za to ale kritiku a raději rezignoval na funkci předsedy strany (a tu nakonec i opustil). V letech 2007 až 2009 byl ministrem financí ve vládě Mirka Topolánka. Funkci si zopakoval o rok později ještě ve vládě Petra Nečase (2010 až 2013), ale to už v dresu jím založené TOP 09.

O založení nové strany začal Miroslav Kalousek přemýšlet roku 2009. Jako ideologii zvolil pravicový konzervatismus a název TOP 09. Vznik své strany podmínil podporou Karla Schwarzenberga, který jeho nabídku přijal a stal se předsedou.

Miroslav Kalousek byl 1. místopředsedou. TOP 09 ve volbách 2010 ukázala, že má nečekaně velkou podporu, po předčasných volbách 2013 pak převzala po ODS žezlo lídra na české pravici. To se ukázalo i při prezidentských volbách 2013, kdy kandidát ODS Přemysl Sobotka totálně propadl, zatímco Karel Schwarzenberg byl velmi důstojným protivníkem Miloše Zemana.

Kalousek zvažoval kandidaturu na Hrad

Do parlamentních voleb 2017 Miroslav Kalousek vkročil jako lídr TOP 09 ve Středočeském kraji. Své křeslo v dolní komoře obhájil. Vzhledem k tomu ale, že strana propadla, tak tak se dostala do Sněmovny, potvrdil svůj slib nekandidovat na post jejího šéfa. To též v listopadu 2017 dodržel a novým předsedou se stal čerstvý člen TOP 09 Jiří Pospíšil, někdejší ministr spravedlnosti v kabátu ODS.

V létě 2020 Miroslav Kalousek oznámil, že ve volbách 2021 již nebude kandidovat do Sněmovny. Z ní nečekaně odešel již 19. ledna 2021, když se postu vzdal. Do dolní komory se záhy vrátil, a to jako poradce poslaneckého klubu TOP 09.

V prosinci 2021 média infomovala o tom, že Miroslav Kalousek vážně uvažuje o kandidatuře na prezidenta. Plánu se ovšem vzdal na začátku února 2022. Podle analýz prý zjistil, že jeho šance na výhru je nulová.

O MIROSLAVU KALOUSKOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Radkou se Miroslav Kalousek rozvedl v roce 2012.

V rozhovoru pro Blesk Zprávy v červenci 2020 odhalil něco málo ze svého soukromí: jeho dcera Radka je anesteziolog, syn Petr enokom a podniká. Miroslav Kalousek je též již děděčkem a prozradil, že má přítelkyni. Nic bližšího, ale neuvedl.

 

 

 

Články o celebritě

Kalousek promluvil o nové straně. Pekarová ho varuje před obrovskou chybou Kalousek promluvil o nové straně. Pekarová ho varuje před obrovskou chybou O nové straně Miroslava Kalouska (TOP 09) se spekuluje delší dobu. Kalousek v pořadu Blesku Hráči po... číst článek
Schillerová proti Pavlovi? Prezident neříká pravdu, na zvýšení důchodového věku jsme se neshodli Schillerová proti Pavlovi? Prezident neříká pravdu, na zvýšení důchodového věku jsme se neshodli Automatické zvyšování důchodového věku podle doby dožití není dobré a není možné, aby se lidi dozvěd... číst článek
Babišův „zm*d“ ve Sněmovně: Pětikoalice mu vyčítá estébácké manýry. „Komedie,“ čílí se šéf ANO Babišův „zm*d“ ve Sněmovně: Pětikoalice mu vyčítá estébácké manýry. „Komedie,“ čílí se šéf ANO V e-mailu pro své spolupracovníky označil Andrej Babiš (ANO) za „zm*da“ ministra zahraničí Jana Lipa... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Hofmann
Jan Hofmann
zobrazit profil Karel Březina
Karel Březina
zobrazit profil Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
zobrazit profil Ivo Grüner
Ivo Grüner
zobrazit profil Helena Válková
Helena Válková
zobrazit profil Milan Wenzl
Milan Wenzl
zobrazit profil Jan Bartošek
Jan Bartošek
zobrazit profil Sebastian Kurz
Sebastian Kurz