Jiří Lajtoch

Jiří Lajtoch

Datum narození: 11. 12. 1953
Místo narození: Přerov
Profese: politik ČSSD, 2. primátor Přerova, kandidát do Senátu
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Jiří Lajtoch, někdejší člen KSČ a druhý primátor svého rodného města, byl ve volbách 2020 sociální demokracií vyslán znovu získat křeslo v Senátu za obvod číslo 63 - Přerov.

Za hluboké totality se Jiří Lajtoch vyučil spojovacím mechanikem na Odborném učilišti telekomunikací v Ostravě-Porubě a pak pracoval v Okresní správě spojů v Přerově. Během vojny začal studovat Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Olomouci. Maturoval v roce 1979.

Poté Jiří Lajtoch absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině a vstoupil do KSČ (roku 1985). To již působil jako tajemník Okresního výboru SSM. Rok před Sametovou revolucí byl vedoucím finančního odboru městského národního výboru (nyní Městský úřad v Přerově), kde pracoval deset let.

Po politiky Jiří Lajtoch vkročil na komunální úrovni, když byl roku 1998 již coby člen ČSSD zvolen přerovským zastupitelem a zároveň místostarostou. Na tomto postu setrval do roku 2006, když se stal druhým primátorem Přerova (do roku 2014, kdy již nekandidoval).

Do křesla v Senátu usedl v roce 2007 po doplňovacích volbách v obvodu č. 63 - Přerov. Horní komoru tehdy opustila Jitka Seitlová, jelikož byla zvolena zástupkyní Veřejného ochránce práv. Ve volbách 2008 Jiří Lajtoch mandát obhájil. V Senátu setrval do října 2014.

Od listopadu 2010 byl Jiří Lajtoch protikorupční policií vyšetřován kvůli předražené rekonstrukci domova důchodců a zimního stadionu. V roce 2016 jej soud obžaloby zprostil.

Pro volby 2020 si Jiřího Lajtocha sociální demokraté vybrali jako svého kandidáta na senátora opět za obvod č. 63 - Přerov.

O JIŘÍM LAJTOCHOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Lajtoch je ženatý. S manželkou Helenou má dcery Petru a Martinu.

O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2020 ČTĚTE ZDE>>

 

Další Politici

zobrazit profil Jiří Havránek
Jiří Havránek
zobrazit profil Vít Rakušan
Vít Rakušan
zobrazit profil Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
zobrazit profil Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
zobrazit profil Ondřej Feber
Ondřej Feber
zobrazit profil Miroslav Poche
Miroslav Poche
zobrazit profil Miloslav Janulík
Miloslav Janulík