Mirek Topolánek

Datum narození: 15. 5. 1956
Místo narození: Vsetín
Výška: 198 cm
Profese: politik
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Mirek Topolánek, někdejší předseda ODS, české vlády a Rady Evropské unie, neuspěl v prezidentských volbách 2018.

Politická kariéra Mirka Topolánka má kořeny v roce Sametové revoluce 1989, kdy vstoupil do Občanského fóra. O rok později si ho Ostrava-Poruba zvolila za člena svého zastupitelstva. Politická píle nesla následně ovoce v podobě křesla v Senátu a v roce 2002 si ho zvolili zástupci ODS za svého předsedu.

MIREK TOPOLÁNEK - ROZHOVOR PRO REFLEX

V roce 2006 Mirek Topolánek přivedl ODS k vítězství ve volbách do Sněmovny; získal tehdy nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů. K jeho smůle však došlo k patové situaci. ODS disponovala spolu s možnými koaličními partnery stovkou hlasů – stejně jako strany z opačného spektra. První vládu Mirek Topolánek sestavil až čtyři měsíce po volbách. Vydržela však jen měsíc, jelikož nezískala potřebnou důvěru poslanců.

Druhé vládě Mirka Topolánka byla důvěra vyslovena začátkem roku 2007. Křehká koalice ale padla hned o dva roky později vyhlášením nedůvěry. „Falešný a prázdný Topol, tak jej nazval tehdejší prezident Václav Klaus.

Mirek Topolánek se nevalně proslavil díky svým četným aférám. Jednou pozdravil svého kolegu Miroslava Kalouska vztyčeným prostředníčkem, jindy ho načapali paparazzi na odlehčené party v sídle někdejšího italského premiéra Berlusconiho. Poslední kapkou byla zveřejněná nahrávka, na které Mirek Topolánek hanobí církev, Židy či voliče ČSSD. V roce 2010 předal předsednictví Petru Nečasovi.

Mirek Topolánek oznámil, že by se chtěl stát hlavou státu. Svou kandidaturu do prezidentských voleb 2018 ohlásil na poslední chvíli. Neprobojoval se však ani do druhého kola. 

O MIRKOVI TOPOLÁNKOVI ČTĚTE ZDE>>   

Ještě během studií se Mirek Topolánek oženil s političkou Pavlou Topolánkovou, rozenou Patákovou. Mají spolu dcery Petru a Janu a syna Tomáše. Po třiceti letech se kvůli jeho nevěře rozvedli. V roce 2010 se za něj provdala bývalá poslankyně Lucie Talmanová, která mu porodila syna Nicolase.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

 

Články o celebritě

Vondra lídrem Spolu. Syna má i s českou političkou, restartoval kariéru v Bruselu Vondra lídrem Spolu. Syna má i s českou političkou, restartoval kariéru v Bruselu Jedničkou společné kandidátky SPOLU v eurovolbách 2024 se stal současný europoslanec a exministr Ale... číst článek
Náčelník Generálního štábu Řehka v Hráčích: Dcery v armádě? Podpořil bych je! Náčelník Generálního štábu Řehka v Hráčích: Dcery v armádě? Podpořil bych je! Odmala si hrál na vojáky a toužil po kariéře v armádě. Nakonec se dostal na úplný vrchol, i když ces... číst článek
Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové Žádná obvyklá nemocnice, ani policejní vyšetřovna! Scenárista Josef Klíma (72) svůj nový seriál Sedm... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ivan Pilný
Ivan Pilný
zobrazit profil Tomáš Hanzel
Tomáš Hanzel
zobrazit profil Markéta Vaňková
Markéta Vaňková
zobrazit profil Zuzana Ožanová
Zuzana Ožanová
zobrazit profil Zdeněk Podal
Zdeněk Podal
zobrazit profil Jakub Janda
Jakub Janda
zobrazit profil Bohuslav Procházka
Bohuslav Procházka