Jiří Payne

Datum narození: 7. 7. 1956
Místo narození: Praha
Profese: politik Strany svobodných občanů, jaderný fyzik
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik Jiří Payne, spoluzakladatel Strany svobodných občanů, se v září 2017 stal eouroposlancem. Nahradil Petra Macha, který na post rezignoval.

Po studiu oboru jaderná fyzika na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze Jiří Payne, celým jménem Jiří Tomáš Payne, kvůli politickým a náboženským aktivitám nedostal diplom. Živil se jako programátor, pečovatel v domově důchodců nebo topič. Promoval až roku 1989.

JIŘÍ PAYNE A MYŠI V BRUSELU

V letech 1982 až 1989 ho sledovala StB (spolu s jeho otcem a bratry). Jiří Payne byl evidován jako prověřovaná osoba pod krycím jménem Fyzik. V roce 1988 jej policie obvinila z podněcování a organizování demonstrací. Po pádu totality došlo k zastavení trestního stíhání.

V roce 1990 získal Jiří Payne za Občanské fórum křeslo v České národní radě. Na jaře 1991 stál u založení ODS, za níž opětovně zasedl do ČNR. V letech 1993 až 1997 byl poslancem a od roku 2004 poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause.

V roce 2009 Jiří Payne spoluzakládal Stranu svobodných občanů, za kterou roku 2012 neúspěšně kandidoval do Senátu, stejně jako v doplňovacích volbách 2014 po odchodu Jaromíra Štětiny do Evropského parlamentu. V září 2017 tam usedl též, a to po rezignaci Petra Macha.

O JIŘÍM PAYNOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Další Politici

zobrazit profil Jan Mládek
Jan Mládek
zobrazit profil Rudolf Chloupek
Rudolf Chloupek
zobrazit profil Lubomír Franc
Lubomír Franc
zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Jaromír Kohlíček
Jaromír Kohlíček
zobrazit profil Ivan Strachoň
Ivan Strachoň
zobrazit profil Jana Bobošíková
Jana Bobošíková
zobrazit profil Taťána Malá
Taťána Malá