Související celebrity

Životopis

Politik KDU-ČSL Marian Jurečka byl v lednu 2020 zvolen předsedou strany. Ve volbách 2021 opět obhájil poslanecký mandát a v prosinci se stal ministrem práce a sociálních věcí.

Vystudoval Střední zemědělskou školu v Přerově a následně obor rostlinolékařství (se specializací na ochranu rostlin) na Mendelově univerzitě v Brně. Od roku 2002 Marian Jurečka vedl rodinný statek v Rokytnici na Přerovsku. Působil také jako vedoucí distribučního střediska agrochemie ve společnosti Lukrom.

MARIAN JUREČKA HRÁL S KAPELOU CHINASKI

Jurečka byl ministrem za Sobotky

Do KDU-ČSL Marian Jurečka vstoupil roku 1999. V prosinci 2011 byl zvolen 1. místopředsedou strany. Již předtím se opakovaně pokoušel stát se jak komunálním, tak krajským zastupitelem. Podařilo se mu to až ve volbách 2012, kdy se probojoval do Zastupitelstva Olomouckého kraje.

Poslanecký mandát Marian Jurečka získal v předčasných volbách 2013. V lednu 2014 se stal ministrem zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky. Poté rezignoval jak na mandát zastupitele, tak na šéfování lidoveckého poslaneckého klubu, což po něm převzal Jiří Mihola. Ministrem byl do prosince 2017. 

Jurečka vystřídal Výborného

V komunálních volbách 2014 byl Marian Jurečka zvolen zastupitelem obce Rokytnice na Přerovsku, a to díky přeferenčním hlasům. Z posledního místa kandidátky skočil na šesté. I tohoto mandátu se vzdal. V krajských volbách 2016 byl opět díky preferenčním hlasům z posledního místa, konkrétně 55., katapultován na čtvrté, a získal křeslo zastupitele.

V parlamentních volbách 2017 byl Marian Jurečka jedničkou kandidátky KDU-ČSL v Olomouckém kraji. Poslanecký mandát obhájil. Na podzim 2018 oznámil, že hodlá zabojovat o post šéfa strany. Neuspěl. Šéfem strany se stal Marek Výborný, a to v březnu 2019. V této funkci jej Marian Jurečka vystřídal v lednu 2020.

Marek Výborný dal totiž po smrti manželky Markéty přednost před vedením KDU-ČSL výchově svých třech dětí.

Za covidu Jurečka vedl i zemědělství

Do voleb 2020 lidovci Mariana Jurečku vyslali jako jedničku své olomloucké kandidátky a tím i adepta na tamního hejtmana. Do parlamentních voleb 2021 vkročil v rámci koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) opět coby lídr v Olomouckém kraji. Křeslo v dolní komoře znovu obhájil.

Posléze se Marian Jurečka stal adeptem na post ministra práce a sociálních věcí ve vládě Petra Fialy (ODS). Jmenován byl 17. prosince 2021. Dočasně převzal i resort zemědělství za Zdeňka Nekulu, který dostal koronavirus.

Jurečkův post šéfa strany je nejistý

K 1. listopadu 2022 byl Marian Jurečka prezidentem republiky pověřen řízením ministra životního prostředí po Anně Hubáčkové, která v říjnu 2022 na křeslo ve vládě ze zdravotních důvodů rezignovala.

V únoru 2024 Marian Jurečka oznámil, že již nebude kandidovat na předsedu strany, pokud lidovci neuspějí v evropských a v krajských volbách.

O MARIANU JUREČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi záliby Mariana Jurečky patří florbal, zajímá se o zemědělskou techniku a také hraje na tubu. Mluví anglicky a německy.

Římský katolík Marian Jurečka je ženatý a má pět synů.

 

 

 

 

 

 

 

Články o celebritě

Dohady o důchodovou reformu: ANO zrušilo schůzku u Pavla. Další nebude, vzkázal prezident Dohady o důchodovou reformu: ANO zrušilo schůzku u Pavla. Další nebude, vzkázal prezident Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důch... číst článek
Jurečka nastínil další změny v zákoníku práce: Letní brigády už pro 14leté i mzda v eurech Jurečka nastínil další změny v zákoníku práce: Letní brigády už pro 14leté i mzda v eurech Část pracovníků v Česku by od příštího roku mohla začít dostávat mzdu v eurech či jiné měně. Zaměstn... číst článek
Hádka Schillerové a Jurečky nejen o důchody: Trapné divadlo, blábolení a bramboračka! Hádka Schillerové a Jurečky nejen o důchody: Trapné divadlo, blábolení a bramboračka! V nedělních Otázkách Václava Moravce to opět jiskřilo, za jeden stůl usedli Alena Schillerová (ANO),... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Petr Zahradníček
Petr Zahradníček
zobrazit profil Ladislav Kos
Ladislav Kos
zobrazit profil Klement Gottwald
Klement Gottwald
zobrazit profil Stanislav Navrkal
Stanislav Navrkal
zobrazit profil Pavel Klíma
Pavel Klíma
zobrazit profil Milan Daďourek
Milan Daďourek
zobrazit profil Ondřej Polanský
Ondřej Polanský