Lubomír Franc

Lubomír Franc

Datum narození: 28. 8. 1953
Profese: královéhradecký hejtman a senátor
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Sociálně demokratický politik Lubomír Franc vydržel dvě volební období v čele Královéhradeckého kraje. Více než rok před volbami v roce 2016 oznámil, že funkci nebude obhajovat. Je totiž také senátorem za Náchodsko a zastupitelem rodného Broumova.

Ač chemickou průmyslovku Lubomír Franc studoval v Ústí nad Labem, pracovat začal v Broumově. Nastoupil do textilky Veba, která se dosud pyšní mírně paradoxním titulem tradiční český výrobce afrických tkanin.

Jako mistr mokrého provozu textilky Lubomír Franc vydržel pracovat 32 let do roku 2009. Od roku 1993 v továrně vedl odbory, stal se členem ČSSD. Strana Lubomíra France nejprve úspěšně nominovala v roce 1998 do broumovského zastupitelstva. V témže roce se stal Lubomír Franc na pražské univerzitě bakalářem, studoval personalistiku a andragogiku.

Protože se jako městský zastupitel osvědčil, ČSSD ho v roce 2004 s pomocí voličů vyslala do krajského zastupitelstva. K tomu se v roce 2006 Lubomír Franc stal broumovským místostarostou. O dva roky později už byl královéhradeckým hejtmanem. Post obhájil v roce 2012, kdy také získal křeslo senátora v obvodě Náchod.

Právě senátorským mandátem do roku 2018 odůvodnil Lubomír Franc svou nechuť obhajovat hejtmanské křeslo potřetí. ČSSD místo něj vybrala proděkana královéhradecké univerzity Jiřího Štěpána. K úspěchům hejtmana Lubomíra France patří boj proti těžbě břidlicového plynu, za omezení hazardu a za dopravní stavby. Hejtman musel také dvakrát strávit nějaký čas s Milošem Zeman, když hlava státu do Královéhradeckého kraje vyrazila. Lubomír Franc například poslouchal, jak Miloš Zeman zuří kvůli poničeným čínským vlajkám na Evropské třídě.

Lubomír Franc je rozvedený, jeho manželce před Vánoci 2012 zničehonic vzplálo před domem auto. Tři děti daly Lubomíru Francovi dvě vnoučata.

 

Další Politici

zobrazit profil Michail Gorbačov
Michail Gorbačov
zobrazit profil Jan Bartošek
Jan Bartošek
zobrazit profil Vít Vomáčka
Vít Vomáčka
zobrazit profil Jan Sobotka
Jan Sobotka
zobrazit profil Radim Bača
Radim Bača
zobrazit profil Jiří Horák
Jiří Horák
zobrazit profil Marie Pošarová
Marie Pošarová
zobrazit profil Martin Bursík
Martin Bursík