Tomáš Zdechovský

Datum narození: 2. 11. 1979
Místo narození: Havlíčkův Brod
Profese: europoslanec KDU-ČSL, básník, pedagog, publicista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Tomáš Zdechovský, politik KDU-ČSL, se ve volbách 2014 stal poslancem Evropského parlamentu. Pět let nato post obhájil, což se chystá i ve volbách 2024.

Po Všeobecné gymnázium v Ledči nad Sázavou Tomáš Zdechovský vystudoval magisterské obory pastoračně sociální asistent a pedagog volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, bakalářský obor politická komunikace na Papežské salesiánské univerzitě v Římě a magisterský obor mediální studia a žurnalistika na Masarykově univerzitě v Brně.

TOMÁŠ ZDECHOVSKÝ O ANDREJI BABIŠOVI

Zdechovský uvažoval o Trikolóře

Byl zástupcem Jihočeské univerzity ve Studentské komoře Rady vysokých škol. Roku 2006 začal Tomáš Zdechovský přednášet krizovou komunikaci, management a krizovou komunikaci v politice.

Do KDU-ČSL vstoupil roku 2006. Ve volbách 2009 neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. Křeslo v EP získal ve volbách 2014. Ve volbách 2019 zaujal na kandidátce KDU-ČSL druhou příčku za jejím lídrem Pavlem Svobodou. Na rozdíl od něj Tomáš Zdechovský mandát obhájil.

V dubnu 2021 se Tomáš Zdechovský rozhodl opustit KDU-ČSL a stát se členem hnutí Trikolóra, což si záhy rozmyslel.

V květnu 2023 Tomáš Zdechovský získal nominaci na funkci lídra kandidátní listiny KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu  2024. V rámci koalice SPOLU do těchto voleb vkročil ze čtvrtého místa společnén kandátní listiny.

Tomáš Zdechovský vydal sbírky básní

Patří mezi spoluzakladatele básnické skupiny Přátelé tichého dotyku. Literární kritici ho řadí k představitelům současné katolické moderní poezie, Tomáš Zdechovský sám se však hlásí k dotekysmu a emocionalismu.

Vydal  sbírky básní Ze zahrady mé milé (2008), Odpusť mým rtům (2009) a Intimní doteky (2010). V roce 2013 Tomášovi Zdechovskému vyšla první novela Nekonečné ticho, ke které vytvářela ilustrace pardubická malířka a grafička Klára Klose.

O TOMÁŠI ZDECHOVSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Básník, fotograf, pedagog, publicista a mediální analytik Tomáš Zdechovský je podruhé ženatý. Z obou manželství má dceru a syna, z prvního Tobiáše a Anežku, z druhého Tomáše a Antonii.

O VOLBÁCH DO EP 2024 ČTĚTE ZDE>>         

 

 

Články o celebritě

Vondra lídrem Spolu. Syna má i s českou političkou, restartoval kariéru v Bruselu Vondra lídrem Spolu. Syna má i s českou političkou, restartoval kariéru v Bruselu Jedničkou společné kandidátky SPOLU v eurovolbách 2024 se stal současný europoslanec a exministr Ale... číst článek
Pirát s kočárkem i motorkou: Bartošovu partu do eurovoleb vede Marcel Kolaja Pirát s kočárkem i motorkou: Bartošovu partu do eurovoleb vede Marcel Kolaja V čele kandidátky Pirátské strany v eurovolbách 2024 stanul opět europoslanec a tatínek malého synka... číst článek
6 otazníků kampaně eurovoleb 2024: Kdo dá nejvíc milionů? Jak vyřeší SPOLU třenice? A co euro? 6 otazníků kampaně eurovoleb 2024: Kdo dá nejvíc milionů? Jak vyřeší SPOLU třenice? A co euro? Vládní koalice Spolu nedávno řešila, jak bude vypadat její reklamní kampaň pro nadcházející volby do... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ivana Cabrnochová
Ivana Cabrnochová
zobrazit profil Iveta Štefanová
Iveta Štefanová
zobrazit profil Peter Hromádka
Peter Hromádka
zobrazit profil Josef Pavlík
Josef Pavlík
zobrazit profil Zdeněk Kettner
Zdeněk Kettner
zobrazit profil Josef Janů
Josef Janů