Michaela Šojdrová

Datum narození: 28. 10. 1963
Místo narození: Zlín
Profese: europoslankyně KDU-ČSL, učitelka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Michaela Šojdrová, politička KDU-ČSL, byla v letech 1996 až 2010 poslankyní. V roce 2014 usedla do křesla v Evropském parlamentu. V květnu 2019 mandát obhájila, o což se hodlá pokusit i ve volbách 2024.

Po gymnáziu Michaela Šojdrová, rozená Nováková, absolvovala obor sadovnictví a krajinářství na Zahradnické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Studium ukončila v roce 1987 a téhož roku se vdala. Po ukončení studia pracovala jako projektantka zahradní architektury. Do KDU-ČSL vstoupila v roce 1989.

MICHAELA ŠOJDROVÁ A HUMBUK KOLEM SIROTKŮ

Šojdrová dostala řád od Sarkozyho

V první polovině 90. let 20. století Michaela Šojdrová působila jako učitelka francouzštiny na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Roku 1994 Michaela Šojdrová za KDU-ČSL neúspěšně kandidovala do zastupitelstva města Kroměříž. Ve volbách 1996 byla zvolena poslankyní. Mandát obhájila ve volbách v letech 1998, 2002 a 2006. Ve Sněmovně setrvala do parlamentních voleb 2010.

V senátních volbách 2010 se Michaele Šojdrové nepodařilo probojovat do horní komory, a to za obvod Kutná Hora. Ve volbách do Evropského parlamentu 2014 se ocitla na 2. místě kandidátky KDU-ČSL a uspěla. Ve volbách do EP 2019 zaujala příčku třetí. Mandát obhájila.

Na nominační konferenci pro volby do Evropského parlamentu v 2024 se Michaela Šojdrová umístila na třetí příčce.

O MICHAELE ŠOJDROVÉ ČTĚTE ZDE>>

V roce 2009 Michaele Šojdrové francouzský prezident Nicolas Sarkozy udělil Řád za zásluhy.

Michaela Šojdrová má syny Jana a Václava. Jan Šojdr čelil obvinění, že podivným způsobem půjčuje peníze.

O VOLBÁCH DO EP 2024 ČTĚTE ZDE>>         

 

 

 

Články o celebritě

Den dětí: Politici velebí svá zlatíčka, Fiala a Babiš natočili vzkaz. A přání první dámy Pavlové Den dětí: Politici velebí svá zlatíčka, Fiala a Babiš natočili vzkaz. A přání první dámy Pavlové Den dětí si připomínají politici z vládní pětikoalice i z opozice. Rozličné vzkazy natočili premiér ... číst článek
Do europarlamentu sami, nebo SPOLU? Jurečka napíná, kandidátku lidovců povede Zdechovský Do europarlamentu sami, nebo SPOLU? Jurečka napíná, kandidátku lidovců povede Zdechovský Rozhodnutí, zda bude KDU-ČSL kandidovat v příštím roce do Evropského parlamentu samostatně, nebo v k... číst článek
Evropský parlament: Jak funguje instituce, která schvaluje evropskou legislativu? Evropský parlament: Jak funguje instituce, která schvaluje evropskou legislativu? Česko si v roce 2024 už popáté vybere své zástupce do Evropského parlamentu. O tom, co jak funguje p... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav  Dvořák
Jaroslav Dvořák
zobrazit profil Lukáš Blažej
Lukáš Blažej
zobrazit profil Tomáš Zdechovský
Tomáš Zdechovský
zobrazit profil Radim Babinec
Radim Babinec
zobrazit profil Nina Nováková
Nina Nováková
zobrazit profil Ludmila Nedělkova
Ludmila Nedělkova
zobrazit profil Hynek Hanza
Hynek Hanza
zobrazit profil Jana Pastuchová
Jana Pastuchová