Vratislav Mynář

Datum narození: 23. 6. 1967
Místo narození: Kyjov
Profese: někdejší kancléř 3. prezidenta ČR Miloše Zemana
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Vratislav Mynář byl kancléřem 3. prezidenta ČR Miloše Zemana. Do politiky se pokoušel proniknout jako předseda SPOZ.

Vratislav Mynář vystudoval ekonomiku stavebnictví na Vysokém učení technickém v Brně. Působil jako člen statutárních orgánů řady firem a také v politice byl aktivní – byl členem zastupitelstva Zlínského kraje a zastupitelem městyse Osvětimany. Podporovatel Miloše Zemana si za svoji loajalitu vysloužil místo na Hradě. Po Zemanově zvolení hlavou státu se stal Vratislav Mynář – někdejší předseda Strany práv občanů – Zemanovci – prezidentským kancléřem.

Mezi firmy, v jejichž orgánech Vratislav Mynář působí či působil, patří např. akciovka Českomoravská železárenská (předseda dozorčí rady), akciovka Chata Kopřivná (místopředseda představenstva), Petrcíle (jednatel a spolumajitel jedenáctiprocentního podílu, který ale prodal), či Tessile ditta services (místopředseda představenstva). Mezi jeho podnikatelské přátele patřil kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf.

V roce 2013 kandidoval do Sněmovny

Vratislav Mynář se pokusil uchytit v nejvyšších patrech politiky, když v roce 2013 kandidoval do poslanecké sněmovny jako lídr SPOZ ve Zlínském kraji. Strana ale propadla (na Zlínsku 2,6 procenta hlasů, což byl ještě úspěch; celorepublikově dostali zemanovci jen 1,5 procenta hlasů).

Jako kancléř čelí Vratislav Mynář kritice, že nemá bezpečnostní prověrku, ačkoliv přichází v prezidentské kanceláři do kontaktu s tajnými informacemi. Mynář nejprve několik měsíců tvrdil, že ji nepotřebuje, nakonec podal v prosinci 2013 u Národního bezpečnostního úřadu zažádal o prověrku na nejvyšší stupeň utajení - přísně tajné. Tu nezískal ani v roce 2015.

V prosinci 2022 se Vratislav Mynář neúspěšně pokusil vrátit šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu, kvůli níž je od začátku roku 2021 trestně stíhán.

V den inaugurace 4. prezidenta ČR Petra Pavla, tedy 9. března 2023, Vratislav Mynář podal rezignaci na svou post na Hradě.

O VRATISLAVU MYNÁŘOVI ČTĚTE ZDE>>

Vratislav Mynář byl ženatý s o tři roky mladší Kamilou Mynářovou, která pracuje v jeho skiareálu v Osvětimanech. V listopadu 2013 podal žádost o rozvod. Manželé spolu měli sepsánu předmanželskou smlouvu z roku 2003, takže z desetimilionového majetku Vratislava Mynáře si Kamila moc neukrojila.

Poté, co se Vratislav Mynář stal kancléřem, nabrnkl si o šestnáct let mladší moderátorku ČT Alexandru Noskovou. Vyrazili spolu na luxusní dovolenou do Dubaje, jako vánoční dar jí dal prstýnek. Mynář se s Noskovou oženil v únoru 2015. Mají spolu syna Vratislava ml. (*2015) a syna Viktora (*2019).

 

Články o celebritě

Další Politici

zobrazit profil Josef Cogan
Josef Cogan
zobrazit profil Alena Šírová
Alena Šírová
zobrazit profil Zdeněk Kettner
Zdeněk Kettner
zobrazit profil Radek Zlesák
Radek Zlesák
zobrazit profil Václav Šlajs
Václav Šlajs
zobrazit profil Jan Grolich
Jan Grolich
zobrazit profil Dalibor Horák
Dalibor Horák