Marie Benešová

Datum narození: 17. 4. 1948
Místo narození: Praha
Profese: právnička, politička, 16. a 21. ministryně spravedlnosti
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Marie Benešová byla od dubna 2019 do prosince 2021 ministryní spravedlnosti ve vládě Andreje Babiše. Tento post zastávala již za Jiřího Rusnoka.

V roce 1971 absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté až do roku 1991 Marie Benešová pracovala na okresní prokuratuře v Kladně.

MARIE BENEŠOVÁ NA REFLEX.CZ

Benešová si otevřela AK v Kladně

V roce 1994 se Marie Benešová stala státní zástupkyní Vrchního státního zastupitelství v Praze. Na funkci po dvou letech rezignovala a otevřela si v Kladně advokátní kancelář.

V lednu 1999 Marie Benešová přijala nabídku tehdejšího ministra spravedlnosti Otakara Motejla stát se nejvyšší státní zástupkyní. Byla jí do září 2005, kdy ji ministr vlády Jiřího Paroubka Pavel Němec odvolal. Poté se vrátila k advokacii.

Byla Zemanovou poradkyní

V roce 2006 Marie Benešová neúspěšně kandidovala za ČSSD v Chomutově do Senátu. Členkou ČSSD byla v letech 2007 až 2013. Do politiky vstoupila v parlamentních volbách 2013, kdy již jako bezpartijní za ČSSD získala poslanecký mandát. Ve Sněmovně setrvala do voleb 2017.

Mezitím se Marie Benešová na několik měsíců (červenec 2013 až leden 2014) stala ministryní spravedlnosti a předsedkyní Legislativní rady vlády Jiřího Rusnoka.

Roku 2013 byla jmenována poradkyní Miloše Zemana, spolu s Vratislavem Mynářem, místopředsedou SPOZ Martinem Nejedlým, Jiřím Rusnokem a Františkem Čubou.

Prezident Miloš Zeman Marii Benešovou 30. dubna 2019 jmenoval ministryní spravedlnosti v druhé vládě Andreje Babiše, a to po Janu Kněžínkovi, který na tento post rezignoval. Proti jejímu jemování v Praze demontrovaly tisíce lidí. Ve vládě setrvala do prosince 2021, kdy nastoupil kabinet Petra Fialy (ODS).

O MARII BENEŠOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Právnička a politička Marie Benešová je vdaná a má syna.

 

Články o celebritě

Zemanův poradní tým se rozpadl. Po Dlouhém končí další čtyři experti. Ztráta času, vzkazují Zemanův poradní tým se rozpadl. Po Dlouhém končí další čtyři experti. Ztráta času, vzkazují Z desetičlenného týmu poradců prezidenta Miloše Zemana odešli čtyři lidé, vedle ekonoma Vladimíra Dl... číst článek
Předsedou Nejvyššího správního soudu bude Karel Šimka. Zeman ho jmenoval na Hradě Předsedou Nejvyššího správního soudu bude Karel Šimka. Zeman ho jmenoval na Hradě Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenoval na Pražském hradě nového předsedu Nejvyššího sprá... číst článek
Zeman kritizoval soudce kvůli zmrazení platů. Zmínil „nenažranost“ a ostudu Zeman kritizoval soudce kvůli zmrazení platů. Zmínil „nenažranost“ a ostudu Prezident Miloš Zeman dnes při jmenování sedmi nových soudců zkritizoval neochotu stávajících soudců... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Pošvář
Jan Pošvář
zobrazit profil Jiří Jureček
Jiří Jureček
zobrazit profil Dana Balcarová
Dana Balcarová
zobrazit profil Lukáš Kolářík
Lukáš Kolářík
zobrazit profil Rostislav Koštial
Rostislav Koštial
zobrazit profil Lenka Kozlová
Lenka Kozlová
zobrazit profil Radek Sušil
Radek Sušil
zobrazit profil Tomáš Hanzel
Tomáš Hanzel