Karel Tureček

Datum narození: 1. 2. 1971
Místo narození: Chýnov
Profese: politik za hnutí ANO 2011, zemědělec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Politik za hnutí ANO 2011 Karel Tureček, který poslanecký mandát získal roku 2013 ještě za TOP 09 a hnutí STAN, ve volbách 2021 křeslo ve Sněmovně opět obhájil.

Po Střední zemědělské škole v Táboře Karel Tureček vystudoval Agronomickou fakultu VŠZ v Brně. Poté byl mj. předsedou Družstva Kormorán. Roku 1995 začal pracovat na ministerstvu zemědělství, kde prošel funkcemi ředitele Odboru vodohospodářské politiky a poradce ministra.

KAREL TUREČEK - TOP 09 VYHODILA REBELA

V letech 1998 až 1999 Karel Tureček radil pro změnu tehdejší předsedkyni Senátu Libuši Benešové a dva roky nato předsedovi vlády Miloši Zemanovi. V letech 2000 až 2003 působil ve funkci náměstka ministra zemědělství a další tři roky setrval na témže postu na ministerstvu pro místní rozvoj.

Karel Tureček vystřídal lidovce i Topku

V 90. letech 20. století Karel Tureček vstoupil do KDU-ČSL. Roku 2006, kdy se poprvé stal zastupitelem Chýnova, byl vyjednavačem lidovců pro otázky energie a dopravy při jednáních o první vládě Mirka Topolánka. Rok nato se vrátil jako náměstek na resort zemědělství, kde setrval do roku 2011, což bylo ještě za vlád Jana Fischera a Petra Nečase. Tehdy byl již členem TOP 09.

V parlamentních volbách 2010 se Karel Tureček do Sněmovny nedostal. Skončil jako první náhradník. Zato v předčasných volbách 2013, kdy kandidoval v kraji Vysočina jako lídr TOP 09 a STAN, mu štěstí přálo, získal poslanecký mandát.

Tureček byl kandidátem na ministra

Dva roky nato Karel Tureček opustil TOP 09 a roku 2016 vstoupil do poslaneckého klubu Babišova hnutí ANO 2011, za něž jako nestraník ve volbách 2017 obhájil křeslo poslance. Navíc se stal kandidátem na post ministra zemědělství v menšinové vládě hnutí ANO.

V parlamentních volbách 2021 si Karel Tureček opět udržel křeslo v dolní komoře. 

O KARLU TUREČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi zájmy Karla Turečka patří rybářství, cestování, četba a také sport, především běh v terénu a cyklistika. Politik ovládá angličtinu a ruštinu.

Karel Tureček je ženatý. S manželkou Evou má dcery Markétu, Karolínu a Johanku a syna Karla.

 

Další Politici

zobrazit profil Pavel Žáček
Pavel Žáček
zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha
zobrazit profil Richard Falbr
Richard Falbr
zobrazit profil Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
zobrazit profil Vladimir Putin
Vladimir Putin
zobrazit profil Irena Blažková
Irena Blažková
zobrazit profil Ivo Slavotínek
Ivo Slavotínek
zobrazit profil Jiří Milek
Jiří Milek