Alena Schillerová

Datum narození: 18. 3. 1964
Místo narození: Brno
Profese: politička za hnutí ANO 2011, právnička
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Alena Schillerová byla po volbách 2017, které vyhrálo hnutí ANO, jmenována ministryní financí, stejně jako roku 2018. Ve volbách 2021 získala křeslo ve Sněmovně. V prosinci ve vládě skončila.

Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde promovala roku 1986, dva roky nato Alena Schillerová získala titul JUDr. a posléze tam dálkově absolvovala obor správní a zemědělsko-družstevní právo.

ALENA SCHILLEROVÁ O PÁDU WEBU ÚČTENKOVKY

Schillerová byla náměskyní Babiše

Kariéru Alena Schillerová zahájila na Finančním úřadu Brno-venkov. Zde se vypracovala až na post ředitelky. Začala externě spolupracovat s Právnickou fakultou Masarykovy univerzity a přednášet mj. pro Komoru daňových poradců ČR. Roku 2009 se stala členkou vědecké rady Fakulty podnikatelské VUT v Brně.

V lednu 2016 byla Alena Schillerová jmenována náměstkyní ministra financí, tedy tehdy Andreje Babiše, a to pro daně a cla. Do povědomí široké veřejnosti se dostala zejména kvůli kritizované elektronické evidenci tržeb (EET), jejíž přípravu měla na starosti.

Jako náměstkyně se Alena Schillerová dostala na pranýř také za propagaci údajně podvodné statistiky, která měla prokazovat růst vykázaných tržeb díky EET v kempech, hospodách, penzionech či hotelích až o sto procent. Dle Českého statistického úřadu byl ale pouze necelých osm procent.

Sobotka Schillerovou na finance nechtěl

Po odchodu Andreje Babiše z postu ministra financi ve vládě Bohuslava Sobotky se dle názoru šéfa hnutí ANO 2011 měla právě Alena Schillerová ujmout vedení resortu. To ale tehdejší premiér odmítl.

Znovu se Alena Schillerová kandidátkou na funkci ministryně financí stala po volbách 2017. Prezident Miloš Zeman ji 13. prosince 2017 jmenoval šéfkou tohoto resortu v menšinové vládě Andreje Babiše a 27. června 2018 i do jeho dalšího kabinetu.

Do parlamentních voleb 2021 hnutí ANO Alenu Schillerovou vyslalo jako jedničku své jihomoravské kandidátky. Získala poslanecký mandát. Stala se šéfkou poslaneckého klubu ANO. V prosinci ve vládě skončila - nastoupil kabinet Petra Fialy (ODS).

Schillerové hrozí trestní stíhání

V dubnu 2022 média přišla se zprávou, že Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem se zabývá propagací Aleny Schillerové na sociální síti Instagram za miliony korun. Obvodní státní zástupce Jan Lelek řekl, že by mohlo jít o podezření z porušení povinností při správě cizího majetku.

O ALENĚ SCHILLEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Dcera Aleny Schillerové Petra, které se provdala za podnikatele Davida Rusňáka, se stala radní za hnutí ANO v Brně.

 

 

 

Články o celebritě

Opozice grilovala Fialu kvůli kampeličce:  Neskutečná mafie, hřímal Babiš Opozice grilovala Fialu kvůli kampeličce: Neskutečná mafie, hřímal Babiš Kampelička, kde měl uložené peníze premiér Petr Fiala (59, ODS), včera opět rozbouřila Sněmovnu. Šéf... číst článek
Hádka kvůli kampeličce: Neskutečná mafie, bouřil Babiš. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap! Hádka kvůli kampeličce: Neskutečná mafie, bouřil Babiš. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap! Kampelička, kde měl uložené peníze premiér Petr Fiala (59, ODS), včera opět rozbouřila Sněmovnu. Šéf... číst článek
Po koalici ANO s SPD prahne Okamura. Schillerová: Z EU ani NATO nechceme. A budeme bohatá nevěsta Po koalici ANO s SPD prahne Okamura. Schillerová: Z EU ani NATO nechceme. A budeme bohatá nevěsta Alena Schillerová (ANO) je přesvědčená, že bez ANO nepůjde po příštích volbách sestavit vládu. „Já j... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Bašár Asád
Bašár Asád
zobrazit profil David Pražák
David Pražák
zobrazit profil Jan Richter
Jan Richter
zobrazit profil Theresa Mayová
Theresa Mayová
zobrazit profil Josef Pavlík
Josef Pavlík
zobrazit profil Ivana Mádlová
Ivana Mádlová
zobrazit profil Tomáš Macura
Tomáš Macura
zobrazit profil Oldřich Černý
Oldřich Černý