Ilja Šmíd

Ilja Šmíd

Datum narození: 14. 2. 1952
Místo narození: Plzeň
Profese: politik za hnutí ANO, muzikolog, sbormistr, skladatel
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Muzikolog Ilja Šmíd, který spoluzaložil Pražskou komorní filharmonii, byl po volbách 2017 jmenován ministrem kultury v menšinovém kabinetu Babišova hnutí ANO.

Po absolvování českého jazyka a hudební výchovy na Pedagogické fakultě v Plzni Ilja Šmíd vystudoval ještě hudební vědu na Filozofické fakultě UK v Praze. Roku 1986 složil rigorózní zkoušku a získal titul PhDr. (hudební věda a historie).

Svou profesní dráhu Ilja Šmíd započal jako sbormistr a vedoucí lidové skupiny Vojenského uměleckého souboru v Táboře. Dále byl mj. vedoucím uměleckého oddělení Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého v Praze, spolumajitelem a ředitelem nakladatelství a vydavatelství Clarton.

V roce 1994 Ilja Šmíd spolu s Jiřím Bělohlávkem založil Pražskou komorní filharmonii, již deset let vedl. Posléze působil jako ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, umělecký šéf opery Divadla J. K. T. v Plzni, dramaturg Centra uměleckých těles, šéf umělecké agentury AuraMusica či pedagog na Katedře Arst managementu VŠE v Praze.

Během svého působení v Pražské komorní filharmonii Ilja Šmíd připravoval koncerty pro rodiče s dětmi v Rudolfinu, komorní koncerty v sále Philharmonia, dále pak pro Český rozhlas a Českou televizi hudebně-vzdělávací pořady pro děti. Příležitostně komponuje a upravuje lidové písně. Napsal mj. komorní operu.

Po parlamentních volbách 2017 se Ilja Šmíd stal kandidátem na post ministra kultury v menšinové vládě hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Prezident Miloš Zeman muzikologa jmenoval šéfem resortu kultury 13. prosince 2017.

Ve volném čase Ilja Šmíd rád sportuje, hraje tenis a dříve dělal závodně volejbal, ale také maluje.

 

Články o celebritě

Na pohřbu naznačili, jak zemřel Kulínský (†59): Zabil ho alkohol?! Na pohřbu naznačili, jak zemřel Kulínský (†59): Zabil ho alkohol?! Na pohřbu Bohumila Kulínského (†59) se nikdo ze smutečních hostů s názory na jeho život nijak zvlášť... číst článek
Maminka Bohumila Kulínského (†59) Blanka učinila těžké rozhodnutí! Maminka Bohumila Kulínského (†59) Blanka učinila těžké rozhodnutí! Má v sobě tolik žalu, že by veřejný pohřeb svého syna nezvládla! Maminkazesnulého exsbormistra Bambi... číst článek
Záhadný skon sbormistra Kulínského (†59): Před smrtí přišel o statisíce! Záhadný skon sbormistra Kulínského (†59): Před smrtí přišel o statisíce! Zatímco jeho smrt zatím zůstává stále neobjasněná, už je jasné, že na konci svého života byl Bohumil... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič
zobrazit profil Markéta Gregorová
Markéta Gregorová
zobrazit profil Věra Procházková
Věra Procházková
zobrazit profil Jana Stryková
Jana Stryková
zobrazit profil Barbora Mudrová
Barbora Mudrová
zobrazit profil Petr Brukner
Petr Brukner
zobrazit profil David Prachař
David Prachař