Vladimír Kremlík

Datum narození: 9. 12. 1972
Místo narození: Čáslav
Profese: bývalý ministr dopravy v Babišově vládě, právník, pedagog
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Právník a pedagog Vladimír Kremlík byl v dubnu 2019 prezidentem Milošem Zemanem jmenován ministrem dopravy ve vládě Andreje Babiše. V lednu 2020 ve funkci skončil.

Vystudoval bakalářský obor Sociální práce na Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové (nyní Univerzita Hradec Králové) a později Vladimír Kremlík absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

VLADIMÍR KREMLÍK NA REFLEX.CZ

Šestnáct let nato, tedy roku 2015, se Vladimír Kremlík stal náměstkem pro právní služby a hospodaření s majetkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Než zaujal tento post, Vladimír Kremlík pracoval mj. jako právník ve Fondu národního majetku (FNM), působil na Úřadu vlády ČR, byl šéfem vzdělávací a konzultační sekce Institutu sociálního rozvoje, správním ředitelem na ministerstvu dopravy či manažerem Letiště Praha.

S advokacií Vladimír Kremlík začínal coby koncipient Rowan Legal. Po složení advokátních zkoušek působil v letech 2012 až 2015 jako samostatný advokát. Zasedal v orgánech řady firem, např. v dozorčí radě Východočeské energetiky nebo byl v představenstvu Českých aerolinií.

Několik let Vladimír Kremlík přednášel na České zemědělské univerzitě finanční právo a rok také působil jako konzultant Komory pro hospodářské styky se SNS.

Byl též asistentem někdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského či poradcem místopředsedy FNM Jiřího Havla. V době, kdy byl Vladimír Kremlík členem ČSSD, patřil mezi poradce tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly.

V dubnu 2019 se Vladimír Kremlík stal kandidátem na post ministra dopravy v kabinetu Andreje Babiše, a to poté, co svůj odchod z vlády oznámil dosavadní šéf tohoto resortu Dan Ťok (za hnutí ANO 2011). Prezident Miloš Zeman Vladimíra Kremlíka ministrem jmenoval 30. dubna 2019.

Podle slov Andreje Babiše má Vladimír Kremlík prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné, je „profesionál a pracovitý člověk“.

V lednu 2020 podal Andrej Babiš návrh na odvolání Vladimíra Kremlíka z postu ministra a vedením resortu dlouhodobě pověřit vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO 2011).

Miloš Zeman oběma návrhům vyhověl. Vladimír Kremlík stál za zakázkou na elektronický prodej dálničních známek za 400 milionů. Podle premiéra to manažersky nezvládl, vláda totiž o zakázce nebyla informována.

O VLADIMÍRU KREMLÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

Rafaje chce nahradit exministr dopravy i Hamáčkův muž. Na šéfa ÚOHS se hlásí 11 lidí Rafaje chce nahradit exministr dopravy i Hamáčkův muž. Na šéfa ÚOHS se hlásí 11 lidí Ve stanovené lhůtě do dnešních 12:00 obdržel Úřad vlády 11 přihlášek do výběrového řízení na předsed... číst článek
„Zeman hýká blahem, Ovčáčka by hnali bičem.“ Hádka o kanál dopálila muže s modrou krví „Zeman hýká blahem, Ovčáčka by hnali bičem.“ Hádka o kanál dopálila muže s modrou krví Česko má během boje s koronavirem stále hlouběji do kapsy, přesto spouští plán na vodní koridor Duna... číst článek
Prymula chtěl Čechům na dva roky zavřít hranice. Kdo pro Babiše povede zdravotnictví? Prymula chtěl Čechům na dva roky zavřít hranice. Kdo pro Babiše povede zdravotnictví? Křeslo ministra zdravotnictví nezůstane dlouho prázdné. Adama Vojtěcha (za ANO) nahradí jeho bývalý ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Dienstbier starší
Jiří Dienstbier starší
zobrazit profil Aleš Jakubec
Aleš Jakubec
zobrazit profil Dalibor Horák
Dalibor Horák
zobrazit profil Pavel Staněk
Pavel Staněk
zobrazit profil Miroslav Samaš
Miroslav Samaš
zobrazit profil Alžběta Pomořanská
Alžběta Pomořanská
zobrazit profil Jaroslav Krákora
Jaroslav Krákora
zobrazit profil Róbert Teleky
Róbert Teleky