Petr Angyalossy

Petr Angyalossy

Datum narození: 17. 4. 1964
Místo narození: Přerov
Profese: právník, od května 2020 předseda Nejvyššího soudu ČR
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Soudce Petr Angyalossy, který léta pracoval na Olomoucku, se v květnu 2020 stal předsedou Nejvyššího soudu ČR. Prezidentem Milošem Zemanem byl jmenován po Pavlu Šámalovi.

Po absolvování gymnázia v Dunajskej Strede Petr Angyalossy vystudoval sociálně-právní nástavbu v Nitře a Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kterou dokončil dálkově. V té době pracoval v dělnických, technických a administrativních profesích.

PETR ANGYALOSSY BYL ZA TAJEMNÉHO MUŽE

Od roku 1996, kdy byl Petr Angyalossy tehdejším prezidentem Václavem Klausem jmenován soudcem, působil na Okresním soudu v Olomouci. Tři roky nato povýšil na předsedu senátu Krajského soudu v Ostravě, pobočka Olomouc. Poté následovalo jeho dlouholeté působení na Vrchním soudu v Olomouci, jehož byl i mluvčím.

Na Nejvyšší soud ČR Petr Angyalossy přesídlil v roce 2017. Stal se soudcem senátu trestního kolegia Nejvyššího soudu a v polovině roku 2018 povýšil na post předsedy. V květnu 2020 jej prezident Miloš Zeman jmenoval předsedou tohoto soudu, a to poté, co odešel Pavel Šámal, někdejší člen KSČ a porevoluční věhlasný odborník na trestní právo.

Petr Angyalossy je ženatý. S manželkou Ivanou má dceru Evu.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Vítek Fiala
Vítek Fiala
zobrazit profil Josef  Pravda
Josef Pravda
zobrazit profil Kateřina Konečná
Kateřina Konečná
zobrazit profil Marcela Melková
Marcela Melková
zobrazit profil Ivan Adamec
Ivan Adamec
zobrazit profil Quentin Kokta
Quentin Kokta
zobrazit profil Pekař (Petr Štolba)
Pekař (Petr Štolba)