Pavel Rychetský

Místo narození: Praha
Profese: právník, někdejší politik, 3. předseda Ústavního soudu ČR

Související celebrity

Životopis

Pavel Rychetský, který byl místopředsedou vlád Miloše Zemana a Vladimíra Špidly, ministrem spravedlnosti či senátorem, se roku 2003 stal předsedou Ústavního soudu ČR. Ve funkci skončil v srpnu 2023.

Pavel Rychetský promoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 1966. V roce 1967 složil doktorskou rigorózní zkoušku a vykonal soudcovskou justiční zkoušku. Nastoupil jako soudní čekatel u Městského soudu v Praze. Zde bylo proti němu zahájeno trestní stíhání v souvislosti s jeho protesty proti politickým procesům s účastníky tzv. majálesových událostí. Soud proto musel opustit. Nastoupil na katedru občanského práva Právnické fakulty UK v Praze, kde působil jako odborný asistent občanského práva hmotného. Po okupaci Československa musel fakultu opustit a po několikaměsíční nezaměstnanosti pracoval jako podnikový právník až do konce roku 1989. V letech tzv. normalizace se Pavel Rychetský zapojil do aktivit občanského odporu proti totalitní moci – byl spoluzakladatelem a prvosignatářem Charty 77, publikoval v zahraničních časopisech Listy a Svědectví a v domácím samizdatu. V roce 1989 byl spoluzakladatelem Občanského fóra a jeho republikové rady a do roku 1995 členem Občanského hnutí.

V lednu 1990 byl jmenován generálním prokurátorem, v červnu téhož roku se stal místopředsedou československé vlády (premiér Marián Čalfa). Ze své pozice předložil Federálnímu shromáždění řadu ústavních zákonů. Od roku 1992 vykonával advokátní praxi a přednášel politologii na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze. V letech 1996 až 2003 byl senátorem za ČSSD ve volebním obvodu č. 12 - Strakonice. Za premiérů Miloše Zemana a Vladimíra Špidly byl místopředsedou vlády ČR (červenec 1998 až srpen 2003) a zastával funkci předsedy Ústavně právního výboru Senátu Parlamentu ČR, byl členem Mandátového a imunitního výboru a Organizačního výboru, zhruba rok byl i ministrem spravedlnosti.

Dne 6. srpna 2003 Pavla Rychetského prezident Václav Klaus jmenoval soudcem a předsedou Ústavního soudu. Funkce ústavního soudce trvá deset let, v květnu 2013 ho ale prezident Miloš Zeman hodlal jmenovat opětovně a v červnu k tomu získal potřebný souhlas Senátu. Pavel Rychetský nicméně dopředu prohlásil, že podruhé chce funkci soudce Ústavního soudu zastávat jen do roku 2017. Byl jím až do srpna 2023.

PAVEL RYCHETSKÝ KRITIZOVAL KLAUSOVU AMNESTII

Soudce a někdejší politik Pavel Rychetský je nositelem řady ocenění. Jmenujme např. francouzský Řád Čestné legie v hodnosti důstojníka, který mu udělil Jacques Chirac; Jednota českých právníků jej ocenila stříbrnou a později i zlatou medailí Antonína Randy za mimořádné zásluhy o rozvoj demokracie, právní vědy a budování právního státu; vstoupil do Právnické síně slávy za výjimečný celoživotní přínos právu; obdržel Cenu Františka Palackého, kterou Univerzita Palackého v Olomouci ocenila především jeho podíl na přednáškové činnosti pro studenty magisterského a doktorského studia.

Za svůj život Pavel Rychetský prošel čtyřmi stranami napříč politickým spektrem. V KSČ byl tři roky – v roce 1969 ze strany vystoupil, ještě kratší dobu byl v OF (1989 až 1991), pak vstoupil do OH (1991 až 1995). Rok nato se stal členem ČSSD, jímž byl až do jmenování soudce roku 2003.

Pavel Rychetský pochází z rodiny advokáta. Jeho otec hájil v roce 1956 komunistického soudce Karla Vaše, strůjce řady justičních vražd. Pavel Rychetský je ženatý a má tři děti. Jeho tetou byla malířka a ilustrátorka Helena Zmatlíková.

VŠE O PAVLU RYCHETSKÉM ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

Pavlův kandidát na ústavního soudce Simon v Senátu opět narazil. Stažení návrhu prezident nezvažuje Pavlův kandidát na ústavního soudce Simon v Senátu opět narazil. Stažení návrhu prezident nezvažuje Prezident Petr Pavel je nadále přesvědčen, že soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon je vhodným kandidá... číst článek
Pavel otočil: Fremr zatím soudcem nebude Pavel otočil: Fremr zatím soudcem nebude Přestože Roberta Fremra (65) prezident Petr Pavel (61) na ústavního soudce sám nominoval, teď s jeho... číst článek
Pavel jmenoval předsedu Ústavního soudu: Rychetského střídá Baxa, do vedení se vrací žena Pavel jmenoval předsedu Ústavního soudu: Rychetského střídá Baxa, do vedení se vrací žena Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nového předsedu Ústavního soudu (ÚS). Končícího Pavl... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Réka  Derzsi
Réka Derzsi
zobrazit profil Tomáš Svoboda
Tomáš Svoboda
zobrazit profil Pavel Kováčik
Pavel Kováčik
zobrazit profil Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer
zobrazit profil Jiří Menzel
Jiří Menzel
zobrazit profil Olga Menzelová-Kelymanová
Olga Menzelová-Kelymanová
zobrazit profil Martin Šulík
Martin Šulík