Pavel Šámal

Pavel Šámal

Datum narození: 24. 9. 1953
Místo narození: Náchod
Profese: soudce Ústavního soudu, bývalý předseda Nejvyššího soudu
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Specialista na trestní právo Pavel Šámal, někdejší člen totalitní KSČ, byl v letech 1995 až 2020 předsedou Nejvyššího soudu ČR. Poté se stal soudcem Ústavního soudu.

Po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze na ní Pavel Šámal získal titul JUDr. a později Ph.D. Působil jako soudce u Okresního soudu v Mostě (1979 až 1982), Krajského soudu v Ústí nad Labem (1982 až 1991) a rok u republikového Nejvyššího soudu, který se záhy transformoval na Vrchní soud v Praze.

PAVEL ŠÁMAL - CO ŘEKL O OBĚTECH KAUZY H-SYSTÉM

Od roku 1993 byl Pavel Šámal soudcem Nejvyššího soudu (členem trestního kolegia a předseda jeho velkého senátu) a též členem komise Ministerstva spravedlnosti ČR pro přípravu rekodifikace trestního zákona a trestního řádu.

V lednu 1995 se Pavel Šámal stal předsedou Nejvyššího soudu, jímž byl do února 2020, kdy jej prezident Miloš Zeman jmenoval soudcem Ústavního soudu.

Pavel Šámal se léta zabývá pedagogickou činností. Začal vyučovat trestní právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, externě i na Policejní akademii v Praze a na Justiční akademii v Kroměříži. V roce 2001 se habilitoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně v oboru trestní právo a v roce 2006 byl jmenován profesorem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro obor trestní právo, kriminologie a kriminalistika.

V roce 2008 se Pavel Šámal stal Právníkem roku v oboru trestní právo.

Profesor Pavel Šámal je hlavním autorem nového trestního zákoníku z roku 2009, spoluautorem komentářů k trestnímu řádu i k zákonu, k zákonu o soudnictví ve věcech mládeže.

Dále se Pavel Šámal významnou měrou podílel na zásadních publikacích českého právního řádu, jako jsou Alternativní řešení trestních věcí v praxi (2000), Podnikání a ekonomická kriminalita v České republice (2001), Přípravné řízení trestní (1997, 2003) nebo Vzory podání a rozhodnutí v trestních věcech (2005).

O PAVLU ŠÁMALOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželka Pavla Šámala Milada se roku 2003 stala soudkyní Nejvyššího soudu.

Podle seznamu zveřejněného na webových stránkách justice.cz byli Pavel a Milada Šámalovi členy KSČ.

 

Články o celebritě

Kuberovu (†72) nástupci gratulovala i vdova Věra. Vystrčil se chystá ze Senátu na Hrad Kuberovu (†72) nástupci gratulovala i vdova Věra. Vystrčil se chystá ze Senátu na Hrad Miloš Vystrčil patřil k těm, kteří po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery komunikovali s jeho rod... číst článek
Zeman jmenoval Šámala ústavním soudcem, zmínil „šílenou ostudu“ i smíření s Rychetským Zeman jmenoval Šámala ústavním soudcem, zmínil „šílenou ostudu“ i smíření s Rychetským Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval dosavadního předsedu Nejvyššího soudu (N... číst článek
Skolila je chřipka? Zemanova schůzka s vládou opět nevyšla, ministři onemocněli Skolila je chřipka? Zemanova schůzka s vládou opět nevyšla, ministři onemocněli Chtějí se sejít, ale stále jim to nevychází. Oběd prezidenta Miloše Zemana s vládou byl opět posunut... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
zobrazit profil Jaroslav Filip
Jaroslav Filip
zobrazit profil Miroslav Kalina
Miroslav Kalina
zobrazit profil Damián Vondrášek
Damián Vondrášek
zobrazit profil Simon Konecki
Simon Konecki