Frances McDormand

Frances McDormand

Datum narození: 23. 6. 1957
Místo narození: Gibson City, Illinois, USA
Profese: herečka, dabérka, podnikatelka, producentka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Frances McDormand, celým jménem Frances Louise McDormand, dostala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Fargo z roku 1996. Mimo to je držitelkou dalších cen.

Již během školních let se Frances McDormand zamilovala do herectví. Navštěvovala Yaleovu univerzitu, kde ho studovala a později získala titul Master of Fine Arts.

Na filmovém plátně Frances McDormand debutovala v thrilleru režisérů a scenáristů Joela a Ethana Coenových Zbytečná krutost (Blood Simple) z roku 1984.

V roce 1996 Frances McDormand získala široké uznání díky roli Marge Gunderson ve filmu Fargo bratří Coenů. Za ztvárnění odhodlané a těhotné policejní šéfky získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

Hojně spolupracovala s bratry Coenovými. Objevila se v několika jejich filmech, včetně Blood Simple, Raising Arizona nebo Burn After Reading. V dramatu Hovoří ženy režisérky Sarah Polley Frances McDormand nejen ztvárnila jednu z důležitých úloh, ale též jej spoluprodukovala, a to mj. s Bradem Pittem.

Uznání kritiky se Frances McDormand  dostaloza role ve filmech, jako jsou Téměř slavní, Hořící Mississippi, Missouri či Tři billboardy kousek za Ebbingem, za který získala svého druhého Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Třetího dostala za výkon v dramatu Země nomádů.

Ve fantasy komediálním seriálu Dobrá znamení (Good Omens), který se začal vysílat v roce 2019 a jeho 2. série měla premiéru v létě 2023, Frances McDormand promlouvá coby hlas Boha.

Cenu Tony Frances McDormand obdržela za roli v divadelní hře Good People a cenu Emmy za výkon v seriálu stanice HBO Olive Kitteridge.

Frances McDormand je známá svou otevřenou povahou a prosazováním společenských témat, včetně šíření osvěty o domácím násilí a podpory začleňování žen do filmového průmyslu.

O FRANCES MCDORMAND ČTĚTE ZDE>>

V roce 1984 se Frances McDormand provdala za režiséra, scenáristu, kameramana a producenta Joela Coena. Adoptovali spolu syna Pedra.

 

Další Herci

zobrazit profil Rachel Brosnahan
Rachel Brosnahan
zobrazit profil Shia LaBeouf
Shia LaBeouf
zobrazit profil Ilona Svobodová
Ilona Svobodová
zobrazit profil Maroš Kramár
Maroš Kramár
zobrazit profil Hana Doulová Krobotová
Hana Doulová Krobotová
zobrazit profil Jamie Belman
Jamie Belman
zobrazit profil Zdeněk Junák
Zdeněk Junák
zobrazit profil Zdeněk Srstka
Zdeněk Srstka