Colin Firth

Datum narození: 10. 9. 1960
Místo narození: Grayshott, Anglie
Výška: 187 cm
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Colin Firth je gentleman a sympaťák. To ví každý. I Bridget Jones. Za svůj šarm ve filmu Králova řeč dokonce sklidil i Oscara.

Colin Firth se už jako dítě celkem dost nacestoval. Své první roky života strávil v Nigérii, kde jeho otec, profesor historie byl pracovně vázán. V roce 1971 se rodina přesunula do Ameriky a v osmnácti letech, pevně rozhodnutý stát se hercem, vrhl se své kariéře vsříc do Londýna, kde v letech 1980 – 83 studoval na prestižním Drama Center London.

Přes těžké začátky se mu ale podařilo prorazit a při zaznění jména Colin Firth si ho už automaticky spojujeme s jeho nejslavnějšími filmovými rolemi ve filmech Pýcha a Předsudek, Zamilovaný Shakespeare, Anglický pacient, Láska nebeská s Hugh Grantem a Keirou Knightly, Deník Bridget Jones s Reneé Zelweger nebo Valmont,  režírovaný naším Milošem Formanem.

Za Královu řeč dostal Oscara i Zlatý glóbus

Colin Firth má za sebou už více než šest desítek filmů, ale teprve v roce 2011 se mu dostalo toho největšího možného ocenění. Drama Králova řeč o přátelství krále Jiřího VI. s  jeho logopedem dostalo celkem 12 nominací na Oscara a z toho čtyři byly proměněny. Colin Firth tak vlastní Oscara za nejlepší mužský herecký výkon a zárověň za stejný film i Zlatý glóbus a cenu BAFTA.

I když ve filmu často svým šarmem omámí kdejakou ženu, ve skutečném životě Colina Firtha byly doposud jen dvě. S první, Meg Tilly, se rozvedl a nyní žije s druhou manželkou, italskou režisérkou Liviou Giuggioli. Celkem má tři syny a žije střídavě v Anglii a Itálii. Plynně tak hovoří nejen anglicky, ale i italsky.

 

Články o celebritě

Záhadné zmizení dabéra Pantůčka: Dnes slaví 56. narozeniny! Kolegové se bojí nejhoršího Záhadné zmizení dabéra Pantůčka: Dnes slaví 56. narozeniny! Kolegové se bojí nejhoršího Už téměř čtyři týdny rodina, ale i policie hledají herce Zbyška Pantůčka. Vyhledávaný dabér zmizel n... číst článek
Dabéra Pantůčka (55) už 10 dní hledá policie: „Zbyšulo, prosím, ozvi se!" vyzývá Bočanová! Dabéra Pantůčka (55) už 10 dní hledá policie: „Zbyšulo, prosím, ozvi se!" vyzývá Bočanová! Od úterního večera je v hledáčku policie ČR známý dabér a herec Zbyšek Pantůček (55). Je po něm vyhl... číst článek
Policie hledá slavného dabéra Pantůčka (55): Naposledy zavolal synovi… Je to už devět dnů! Policie hledá slavného dabéra Pantůčka (55): Naposledy zavolal synovi… Je to už devět dnů! Od úterního večera je v hledáčku policie ČR známý dabér Zbyšek Pantůček (55). Po pohřešovaném muži b... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Vladimír Javorský
Vladimír Javorský
zobrazit profil Jana Synková
Jana Synková
zobrazit profil Kim Cattrall
Kim Cattrall
zobrazit profil Josef Laufer
Josef Laufer
zobrazit profil Přemysl Pálek
Přemysl Pálek
zobrazit profil Jitka Asterová
Jitka Asterová
zobrazit profil Marie Kružíková Renčová
Marie Kružíková Renčová
zobrazit profil Petra Tenorová
Petra Tenorová