Daniela Kolářová

Datum narození: 21. 9. 1946
Místo narození: Cheb
Profese: herečka, někdejší poslankyně
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Když Daniela Kolářová stanula poprvé ve filmu bylo jí osm. Po dvacítce se stala jednou z nejoblíbenějších hereček 70. let 20. století.

S kolegou Jaromírem Hanzlíkem vytvořila Daniela Kolářová několik nezapomenutelných párů. Filmové manželství si s ní užil i Zdeněk Svěrák. To opravdové režisér a herec Jiří Ornest. A dokonce dvakrát.

DANIELA KOLÁŘOVÁ - ROZHOVOR NEJEN O TOMÁŠI HOLÉM

Kolářová coby panoš na Karlštejně

Daniela Kolářová hrála v prvním filmu už za studií na pražské DAMU. V roce 1968 se objevila v seriálu Sňatky z rozumu. Poprvé si po boku Jaromíra Hanzlíka zahrála ve Slastech otce vlasti. V Létě s kovbojem spadli láskou málem ze střechy. Starosti jim dělala i dcera Lucie postrach ulice. Role v tomto filmu přinesla Daniele Kolářové popularitu i mezi dětským publikem.

Neklid a déšť si užívala se Zdeňkem Svěrákem Na samotě u lesa. Jako manželé se potkali také ve Vratných lahvíchDaniela Kolářová si zahrála i v Obecné škole, v Poprasku na laguně nebo v Tmavomodrém světě, který režíroval Jan Svěrák, syn Zdeňka Svěráka. Nezapomenutelnou se stala také jako panoš ve snímku Noc na Karlštějně.

Lva Kolářové přinesl Hřebejkův film

Potlesk sklízí Daniela Kolářová i na divadelních prknech. Dlouhá léta strávila v Divadle na Vinohradech nebo v Divadle Komedie. Ztvárnila role v Shakespearově Hamletovi, v Drobečcích z perníku nebo v Pobřeží. Za své umění v inscenaci U cíle získala Cenu Alfréda Radoka.

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli předvedla Daniela Kolářová ve filmu Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka. Získala za něj Českého lva.

Díky výborné práci v rozhlase vyhrála anketu Neviditelný herec. Dva roky byla Daniela Kolářová poslankyní České národní rady.

Daniela Kolářová dostala cenu ve Varech

Na 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Daniela Kolářová 8. července 2023 dostala Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

O DANIELE KOLÁŘOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jiřím Ornestem se po čtrnácti letech manželství rozvedla. Odloučení jim ale nevydrželo. Podruhé se vzali v polovině 90. let. Měli syny Šimona a Matěje.

Jiří Ornest zemřel 9. dubna 2017, podlehl zákežné chorobě. Bylo mu 70 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Vincent Navrátil
Vincent Navrátil
zobrazit profil Filip Rajmont
Filip Rajmont
zobrazit profil Jiří Bartoška
Jiří Bartoška
zobrazit profil Milan Pitkin
Milan Pitkin
zobrazit profil Eva Hrušková
Eva Hrušková
zobrazit profil Meryl Streep
Meryl Streep
zobrazit profil Nataša Burger
Nataša Burger
zobrazit profil Tomáš  Materna
Tomáš Materna