Zdeněk Svěrák

Datum narození: 28. 3. 1936
Místo narození: Praha
Profese: herec, scenárista, textař, spisovatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Svěrák se zapsal do srdcí dospělých svými vtipnými scénáři, děti si zpívají jeho písničky a poslouchají jeho příběhy. Tento muž se vskutku stal prototypem renesančního člověka.

Herec, scenárista, dramatik, spisovatel a textař Zdeněk Svěrák vystudoval Vysokou školu pedagogickou. Živil se ale různě. Zprvu jako učitel, poté jako redaktor Československého rozhlasu a také jako scenárista ve Filmovém studiu na Barrandově.

ZDENĚK SVĚRÁK - O VELKÉ RODINNÉ TRAGÉDII

Oscara dostal Svěkův Kolja

Na mnoha filmech spolupracoval s Ladislavem Smoljakem, který byl režisérem, a který se následně stal jeho neoddělitelným divadelním i filmovým partnerem. V roce 1967 spolu založili Divadlo Járy Cimrmana. Jára Cimrman je postava fiktivního génia, který je zmiňován jako spoluautor Svěrákových a Smoljakových děl. Dvojce napsala mnoho divadelních inscenací a jeden celovečerní film Jára Cimrman ležící, spící.
 
U filmů jako jsou Vrchní, prchni, Tři veteráni nebo Vratné lahve psal scénář Zdeněk Svěrák sám. Zatímco na filmech Marečku, podejte mi pero či Kulový blesk už spolupracoval právě s Ladislavem Smoljakem. Za jeho největší úspěch se považuje film Kolja, ke kterému napsal scénář, zahrál si v něm hlavní roli, syn Jan Svěrák ho režíroval a dostal za něj sedm Českých lvů, Zlatý Glóbus a dokonce i sošku Oscara.
 

Zdeněk Svěrák má Anděla od prezidenta

Roku 1988 začal Zdeněk Svěrák spolu s Jaroslavem Uhlířem dělat dětský pořad Hodina zpěvu. Texty k písním si píše Zdeněk Svěrák sám a Jaroslav Uhlíř je doplňuje svou nezapomenutelnou hudbou.

Zdeněk Svěrák v roce 1994 založil organizaci pro pomoc paraplegikům, lidem s poraněním páteře, kteří jsou trvale upoutáni na invalidní vozík. Založením Centra Paraple reagoval na nehodu svého hereckého kolegy Jana Kašpara, který po pádu ze stromu zůstal ochrnutý.

V roce 2019 Zdeněk Svěrák obdržel cenu Thálie za mimořádný přínos divadlu.

Zdeněk Svěrák se v dubnu 2023 dostal do síně slávy cen Anděl. Předal mu ho Petr Pavel, 4. prezinebt České republiky.

O ZDEŇKU SVĚRÁKOVI ČTĚTE ZDE>>

V 60. letech 20. století byl Zdeněk Svěrák členem KSČ (vystoupil v roce 1969). Podpisem se připojil k Antichartě, za což se po převratu omluvil. Jeho zálibou vždy byly manuální práce, např. zedničina.

Zdeněk Svěrák má dvě děti, syna Jana, významného filmového režiséra, a dceru Hanku Jelínkovou, spisovatelku, překladatelku a pedagožku. 

 

Články o celebritě

Tajemství velkého cimrmanologa a principála Zdeňka Svěráka: Vyhodil Uhlíře z divadla! Tajemství velkého cimrmanologa a principála Zdeňka Svěráka: Vyhodil Uhlíře z divadla! Skládali spolu písničky pro děti a jsou blízcí přátelé. Členem Divadla Járy Cimrmana, kde je Zdeněk ... číst článek
Tajemství principála Zdeňka Svěráka: Vyhodil Uhlíře z divadla Tajemství principála Zdeňka Svěráka: Vyhodil Uhlíře z divadla Skládali spolu písničky pro děti a jsou blízcí přátelé. Členem Divadla Járy Cimrmana, kde je Zdeněk ... číst článek
Vida Neuwirthová alias nosatá Bosana z Tří veteránů: Otce mučil anděl smrti! Vida Neuwirthová alias nosatá Bosana z Tří veteránů: Otce mučil anděl smrti! Velké černé oči, havraní vlasy, výrazná mimika. Vida Skalská Neuwirthová (61) měla po roli Bosany v ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil David Novotný
David Novotný
zobrazit profil Anna Javorková
Anna Javorková
zobrazit profil Miroslav Vladyka
Miroslav Vladyka
zobrazit profil Barbra Streisand
Barbra Streisand
zobrazit profil Tomáš Dianiška
Tomáš Dianiška
zobrazit profil Marla Maples
Marla Maples
zobrazit profil Marek Němec
Marek Němec